• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Nasser Abushaban anser sig ha blivit lurad Foto: SVT

”Han tjänar pengar och lurar oss”

Uppdaterad
Publicerad

Nasser Abushaban från Förenade Arabemiraten köpte en fastighet i Skåne med löfte om att få visum. I dag hotas han med ett vite på en kvarts miljon.

Nasser Abushaban visar upp en gratistidning för SVT Västnytts reporter. Texten Swedish Connections syns tydligt. Under texten är några svenska fastigheter ute till försäljning.

– Det här är en av annonserna som den här skurken sätter in i tidningarna och för övrigt fortsätter att sätta in för många hus i ditt område, säger Nasser Abushaban via Skype från Ajman i Förenade Arabmiraten.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Köpte för ärvda pengar

Det var en liknande annons som fick honom att själv nappa på erbjudandet om att köpa en fastighet i Sverige efter att han ärvt en summa pengar efter sin far. Han tog kontakt med Swedish Connections och vd:n Kadry el Naggar.

– Han börjar övertyga dig om att det är paradiset. Sverige är trevligt, svenskarna behandlar dig väl, du kommer att få uppehållstillstånd där enbart genom att köpa den här fastigheten. Och så tjänar han pengar och lurar oss, menar Nasser Abushaban.

Krävde mer pengar

Han köpte en fastighet av Swedish Connections för motsvarande 160 000 svenska kronor i Östra Göinge i Skåne. För 15 000 kronor fick han ett handelsbolag registrerat i Sverige. Men när Kadry el Naggar krävde ytterligare 20 000 svenska kronor för att ordna ett företagsvisum genom att skicka en inbjudan från sitt eget företag till det nybildade handelsbolaget, då sa Nasser Abushaban stopp.

Men Kadry el Naggar vd på Swedish Connections och det svenska företaget Subai Egypt Sweden for Investement AB nekar till att han någonsin skulle ha erbjudit någon att skicka en inbjudan till Sverige.

– Jag har aldrig bjudit in folk, aldrig, säger Kadry el Naggar och

berättar vidare att av alla som köpt fastigheter av honom är det bara en som beklagat sig efter att han inte kunnat betala för sig.

– Jag säljer bara fastigheter och startar företag. vill du ha mer hjälp så kan vi skicka adress och telefonnummer till advokat och revisor, ingenting annat, fortsätter el Naggar.

Hotas av vite

Nasser Abushaban beviljades aldrig något visum och liksom många andra fastigheter som förmedlats via Swedish Connections står även hans fastighet i Östra Göinge och förfaller. Det har gått så långt att kommunen hotat med ett vite på 250 000 kronor om inte fastigheten rivs eller renoveras. I dag vill han ingenting hellre än att bli av med sin svenska fastighet.

– Jag vill bli av med den, tro mig, för nu kan jag inte göra någonting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet