Ulf Wadenbrandt turnerar med hårdrocksbandet Aria Foto: Natalia Stupnikova

Han turnerar med Rysslands Iron Maiden

Publicerad

Mellofeber i Sverige eller metalsymfoni i Sibirien? Ett lätt val för vänersborgsdirigenten Ulf Wadenbrandt – som blivit känd på kuppen.

– Innan konserterna kan man inte gå ut, säger han.

Sedan pianisten Robert Wells presenterade sin kapellmästare Ulf Wadenbrandt för den ryska symfoniscenen har det hunnit bli flera besök. Men det som väntar nu är det största hittills. En två månader lång turné med symfoniorkestrar och hårdrocksbandet Aria som firar 30 år som band.

– Man kan säga att Aria är det största hårdrocksbandet i Ryssland, som deras motsvarighet till Iron Maiden. De är ofantligt stora. Det är sköna snubbar och bra musik, så det är en fantastisk kombo, säger Ulf Wadenbrandt.

”Fansen har järnkoll”

Förra året gjorde de två konserter. Nu väntar 11 nya. Konsekvensen har blivit ett kändisskap.

– Det är sjukt, men innan konserten kan man faktiskt inte gå ut. Fansen har järnkoll på mig, som att jag vore den sjätte bandmedlemmen, säger Ulf Wadenbrandt.

Hur är det att gå tillbaka till vardagen i Vänersborg efter att ha blivit igenkänd i Moskva?

– Det hade varit svårt att leva i den bubblan hela tiden. Det är en stor men ganska skön kontrast när man kommer hem till något där det är som vanligt.

Annan ledarstil i Ryssland

När allt är ”som vanligt” jobbar han på Kulturskolan N3 i Trollhättan. Huvudsysslan då är att dirigera stadens ungdomssymfoniker. En stor skillnad mellan den orkestern och de han möter i Ryssland är att musikerna där kallar honom för ”maestro” och inte ”du”.

– De har en mer central styrning av allting. Det är jättekul, men för mig som har en lite annan ledningsfilosofi så har det landat i en mix av de två sätten.

Utbyten med Trollhättan

Det är som sagt inte första gången han samarbetar med ryska symfoniker, och förhoppningsvis inte sista heller. Förra sommaren kom en elevorkester från Moskva till Trollhättan och Ulf Wadenbrandt hoppas att kunna göra samma sak med trollhätteungdomar. Kanske blir det mer hårdrock då.

– Det viktiga är att vilken musikstil vi än spelar att det är kvalitet på den... och att det ska vara kul!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.