Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet, och Olof Johansson-Stenman, prorektor på Handelshögskolan, diskuterar hur stipendiestiftelser ska kunna finansiera doktorander i framtiden. Foto: Johan Wingborg/SVT

Handelshögskolan tvingas skära ned på doktorander

Publicerad

Doktoranderna blir allt färre vid Handelshögskolan i Göteborg, sedan universitet beslutade att alla doktorander måste ha en anställning och inte får betalas via stipendium. Till hösten tvingas nationalekonomiska institutionen halvera sitt doktorandprogram.

På Göteborgs universitet – där Handelshögskolan ingår -  gäller anställning från dag ett för doktorander sedan 2013. Det innebär en ökad trygghet för doktoranderna.

– Samtidigt blir det färre personer som får möjlighet att ta del av den fantastiska möjlighet som en forskarutbildning ändå innebär, säger Olof Johansson Stenman, prorektor vid Handelshögskolan.

Vid Handelshögskolan har flera institutioner tvingats skära ned på programmen. Nationalekonomiska institutionen, exempelvis, tar bara in tre nya doktorander i höst. Vid förra antagningen var det sex.

– Hur det slår är väldigt olika. En del av våra institutioner påverkas nog inte alls egentligen, man har doktorandtjänster och tycker det är bra och vill fortsätta med det. Mindre och mer sårbara miljöer har fått göra väldigt stora nedskärningar, säger Olof Johansson Stenman.

”Förstår Handelshögskolans frustration”

Handelshögskolan diskuterar nu med ledningen vid Göteborgs universitet om hur det ska bli möjligt för stipendiestiftelser att stödja doktorander – även om de är anställda.

– Jag förstår Handelshögskolans frustration. Det är många som känner det, och hade man kunnat hitta en bra lösning så ska vi naturligtvis diskutera fram det, säger rektor Eva Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.