Handkirurgen Johanna Enarsson blev så arg över lönenivån på Sahlgrenska att hon sa upp sig – trots att hon trivdes på jobbet. Foto: SVT

Handkirurgen Johanna sa upp sig från Sahlgrenska – tyckte lönen var för låg

Uppdaterad
Publicerad

När Johanna Enarsson blev färdig specialistläkare inom handkirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset ville hon gå upp i lön. Men det ville inte arbetsgivaren. Så hon sa upp sig – och gick till en privatklinik.

I klippet hör du Johanna Enarsson berätta hur hon kände när hon valde att säga upp sig från ett jobb hon trivdes på.

Sommaren 2018 blev Johanna Enarsson efter tolv års utbildning färdig specialist inom handkirurgi. Hon erbjöds då en månadslön på 58 000 kronor, en summa som var betydligt lägre än vad andra arbetsgivare kunde erbjuda. Så hon lämnade Sahlgrenska.

– Jag var för arg över den dåliga och låga lön som jag tyckte att jag erbjöds då, säger Johanna Enarsson.

”Utmaningar på vissa områden”

Enligt Västra Götalands läkarförening ligger Sahlgrenskas löner i snitt mycket lägre än andra vårdgivare, vilket leder till att många läkare lämnar Sahlgrenska.

Den beskrivningen håller inte Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, med om.

– Visst är det så att vi har utmaningar när det kommer till att rekrytera och behålla vissa specialister, men generellt har vi inte så svårt att rekrytera. En del lämnar på grund av lön, men överlag ser vi inte att lönen är den främsta faktorn till att man väljer att byta arbete, säger Maria Aleniusson.

Tillbaka till SU

Handkirurgen Johanna Enarsson har arbetat på en privat klinik i några år nu. Men efter sommaren återvänder hon till sin gamla arbetsplats på Sahlgrenska. Och går ner i lön igen.

Nu väljer du att gå tillbaka till Sahlgrenska efter några år i den privata sektorn. Varför då?

– Det finns så oerhört mycket engagemang och drivkraft och så mycket positivt på Sahlgrenska. Jag väljer en ganska rejäl lönesänkning, men tar Sahlgrenska i stället, säger Johanna Enarsson.

I klippet nedan hör du Sahlgrenska universitetssjukhusets HR-direktör Maria Aleniusson om löneläget för läkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.