Nu går riksdagsledamoten Hanna Wigh från Skövde till attack mot attityden mot kvinnor inom partiet. Foto: TT

Hanna Wigh till attack mot SD:s attityd mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor från Sverigedemokraterna ska ha hindrats från att öppet tala om de sextrakasserier de blivit utsatta för, avslöjade Expressen. Nu går riksdagsledamoten Hanna Wigh från Skövde till attack mot attityden mot kvinnor inom partiet.

Expressen avslöjade på fredagen att Sverigedemokraternas säkerhetschef försökt stoppa flera kvinnor från att öppet tala om de sextrakasserier de blivit utsatta för. Nu väljer att riksdagsledamoten Hanna Wigh, som länge varit ordförande för distriktet i Skaraborg att berätta öppet på sin blogg. Och det är hårda ordalag om delar av partiet som hon använder.

”Jag vill inte ens benämna det som en säkerhetsrapport utan mer en sedlighetsrapport upprättad av shariapolis. Den listar och beskriver kvinnor på ett djupt förnedrande sätt och speglar en gravt kvinnofientlig attityd.”

Hanna Wigh uppger att hon själv blivit utsatt av personer med koppling till SD, men att hon i det längsta försökt hålla det internt. Hon skriver också att hon velat att partiet skulle anmäla anklagelserna, men att så inte har skett.

Rapporten ska destrueras

Men den kvinnofientlighet hon stött på gör att hon inte vill att hennes dotter skulle gå in i politiken, skriver hon.

”Jag fick frågan om jag skulle uppmuntra mina egna barn att engagera sig politiskt. För min son är svaret ja. När det gäller min dotter får jag ont i magen bara av tanken. Det är ingenting jag stillatigande kan acceptera utan att försöka göra något åt.”

Expressens granskning visade att SD i en rapport misstänkliggjorde en kvinna som anmält att hon blivit utsatt för våldtäkt och bland annat kommenterat hennes sexuella beteende. Partisekreteraren Richard Jomshof säger till tidningen att rapporten ska destrueras.

”Vi har full förståelse”

Så här kommenterar SD:s informationsansvarige Henrik Gustafsson Hanna Wighs blogginlägg:

– För ett antal månader sedan agerande partiets partisekreterare med anledning av denna rapport. Partiet är också i en pågående organisatorisk förändring, bland annat, för att säkerställa att denna typ av verksamhet inte förekommer.

– Vi beklagar naturligtvis att denna rapport överhuvudtaget tagits fram och vi har full förståelse för att personer, inte minst de som omnämnts i rapporten, har reagerat på ett tydligt och kraftfullt sätt. Denna typ av verksamhet är inget som hör hemma i vårt parti.

SVT Nyheter Väst har sökt Hanna Wigh för en kommentar under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.