För Marcus Eriksson var det viktigt att pappans självmord anmäldes och utreddes. Foto: SVT

Hans pappa tog sitt liv – här är Marcus berättelse

Publicerad

Marcus Eriksson var på en resa i Thailand när han fick telefonsamtalet han aldrig kommer att glömma, det där hans bror berättade att deras pappa tagit sitt liv. Hör hans berättelse här.

När Marcus Erikssons pappa dog år 2010 anmäldes alla självmord som skett i nära anslutning till vården enligt Lex Maria. Men för ett år sedan togs anmälningsplikten bort. Nu anmäler vården endast de fall där man misstänker att vårdskador har orsakat dödsfallet.

Med de nya reglerna är Marcus Erikssons pappas fall ett av dem som antagligen hade fallit ur statistiken.

I klippet ovan berättar Marcus Eriksson om chocken, sorgen och om varför det var viktigt för honom att vården anmälde fallet.

Till dig som har självmordstankar

Visa

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer