Polisen bekräftar nu för SVT Nyheter att det är Anton Lundin-Pettersson, 21, som ligger bakom skolattacken i Trollhättan. Foto: TT/Privat

Gärningsmannen visade intresse för nazismen

Uppdaterad
Publicerad

En tillbakadragen ung man som visade intresse för nazismen på sociala medier. En bild av Anton Lundin-Pettersson, som ligger bakom skolattacken i Trollhättan, träder fram.

Anton Lundin-Pettersson är död och kan inte förklara vad som drev honom till att maskera och beväpna sig med svärd och kniv för att döda och skada flera personer på skolan Kronan i Trollhättan. Men polisen försöker skapa sig en bild om vad som ligger bakom attacken – inte minst för de anhöriga och drabbade som kämpar med att förstå varför detta outhärdliga har hänt.

Det var på torsdagsförmiddagen som Anton Lundin-Pettersson tog bilen till skolan Kronan i Trollhättan, en skola han inte tidigare haft någon direkt anknytning till. Polisen arbetar utifrån att den var utvald eftersom många nyanlända barn och barn med invandrarbakgrund går där. För det var just invandrare som var målet för Anton Lundin-Pettersson, enligt polisen. I ett självmordsbrev, en ”handling”, som hittats i hans lägenhet i Trollhättan beskriver han att Sverige tar emot för många invandrare och att han planerar att attackera dem.

Skolattacken i Trollhättan

Höll sig för sig själv och spelade dataspel

Anton Lundin-Petterson växte upp i Trollhättan och bodde ensam i en lägenhet. Han bodde i staden i hela sitt 21-åriga liv och har aldrig förekommit i belastningsregistret. På gymnasiet läste han teknisk linje på Lichron teknikgymnasium och gick i grundskolan i en annan del av staden än där skolan Kronan ligger. En klasskompis från gymnasietiden beskriver honom för Aftonbladet som en musikintresserad hårdrockare som höll sig mest för sig själv och spelade dataspel.

Den senaste tiden ska han ha praktiserat på ett företag i Trollhättan, enligt Göteborgs-Posten. Hans taxerade inkomst för förra året är låg, enbart 1.700 kronor för hela året.

Fascination för Nazityskland

Han var aktiv på nätet och bilden som träder fram där tyder på en fascination för Nazityskland. Under den senaste månaden har Anton Lundin-Pettersson gillat flera klipp om Hitler och den tyska krigsmakten under Nazityskland på sin Youtube-kanal.

Hans aktivitet på internet, hans självmordsbrev, klädsel och beteende under morden gör att polisen är övertygad om att Anton Lundin-Petterssons motiv till morden var rasistiska.

Han marscherade i militärisk stil genom korridorerna där han högg sina offer och var klädd i en svart rock och en hjälm som påminner om nazisternas uniformer. Han valde särskilt ut de med mörk hy och skonade de med ljus hy, berättade polisen på fredagen.

”Skriver att invandrare är målet”

Inget tyder däremot på att Anton Lundin-Pettersson var aktiv i kända högerextrema nätverk eller umgicks i nazistiska miljöer. Polisen tror att han i ensamhet planerat sitt dåd. Nu återstår för polisen att fortsätta nysta upp bakgrunden till de fruktansvärda dåden i 21-åringens liv och bekantskapskrets. Till sin hjälp har nu polisen det självmordsbrev som han lämnat efter sig. Om det är polisen förtegen.

– Han skriver att invandrare är målet och vad som ska hända med honom själv, säger Thord Haraldsson.

Klart är dock att dådet lämnat ett bestående intryck av sorg och chock i den västsvenska staden.

Därför publicerar vi gärningsmannens namn

Vi publicerar nu namn och bild på gärningsmannen i Trollhättan. Motiveringen är att det är ett unikt brott i svensk historia och att allmänintresset är stort att få veta varför det har hänt. Vi vill kunna publicera så mycket relevant fakta som möjligt om bakgrund och motiv och det underlättar om gärningsmannens identitet är känd.

SVT har fått bekräftat av två av varandra oberoende källor inom polisen att gärningsmannen är Anton Lundin Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet