Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Karlsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Skövde. Foto: polisen/SVT

Elförbrukning avslöjade rekordstora knarkfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten ansåg att det var en onormal hög elförbrukning på det lilla lantstället i Essunga. De kontaktade polisen som spanade i en vecka. Nu åtalas 10 personer efter avslöjandet av landets största cannabisodling.
– Antalet plantor är den största enskilda odling som Nationellt Forensiskt Centrum fått in för analys, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Det var den onormalt höga elförbrukningen som blev knarkfabrikens fall. Energimyndigheten kontaktade polisen om att en liten fastighet på landet i Essunga kommun hade en enormt hög elförbrukning.

– När vi kollade upp detta verkade det väldigt märkligt, säger spaningsledare Peter Sundblad.

Peter Sundblad, spaningsledare vid polisen i Skaraborg Foto: SVT

Polisen inledde spaning och redan efter en vecka gjordes ett tillslag. Det polisen fann var en professionellt uppbyggd cannabisodling av industriella mått. Enligt åtalet har de misstänkta investerat 3,3 miljoner kronor i anläggningen, bland annat då i ett omfattande värmesystem. Verksamheten drog så mycket el att det fanns särskilda dieselaggregat installerade som producerade egen el.

”Bra bevisläge”

– Jag tycker vi har ett gott bevisläge, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson. Vi har också kunnat hitta såpass bra bevis från tidigare odlingar så att vi kan påstå att det odlats 400 kg cannabis där sedan 1 januari 2018.

Cannabisodlingen i Esssunga bestod av 3 459 cannabisplantor som togs i beslag. Narkotikan antas ha varit avsedd för Göteborgsområdet. Totalt sett beräknas knarkfabriken ha producerat cannabis till ett värde av 20 miljoner kronor på gatan.

Tio åtalas

Totalt åtalas tio personer. Fem är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, fyra för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Dessutom åtalas fastighetens ägare som misstänks för grovt penningtvättbrott. Bland de åtalade finns tre personer som enligt åklagaren kan anses vara huvudpersonerna bakom odlingen.

Ytterligare en person har varit häktad i sin utevaro, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Men denne har vi inte kunnat nå. Personen befinner sig utomlands, säger Jenny Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer