Du får hjälpa mig helt enkelt om vi ska börja med en gång. Hur blev det här klädesplagget, storlek 40, en lunch med dricks som hamnade på skattebetalarnas nota?
– Jag skulle vilja ge den bilden också över att jag har ju inte deltagit i några intervjuer tidigare. Jag har blivit uppvaktad av Uppdrag granskning, men jag har inte deltagit där på grund av det skälet att jag under flera år har haft en hotbild mot mig och min familj som har varit väldigt jobbig. Uppdrag granskning har fått svar på alla de frågor som de har ställt. Via mejl har de fått svar på allt.
– Men nu är hotbilden inte lätt att skydda längre eftersom det skrivs om mig i all media varje dag. Det är därför har jag bjudit in er till den här intervjun.
Om vi återgår till kärnfrågan; hur blev det här klädesplagget en lunch med dricks?
– Det här är ett kvitto som jag trodde att jag hade som ett lunchkvitto. För mig var det här ett lunchkvitto och det var rent slarv när jag redovisade det kvittot. Jag har betalt tillbaka beloppet för naturligtvis kan Bostadsbolaget inte stå för det. Det är ju inte alls bra och jag skäms ju över detta och jag ber om ursäkt för det. Det är ett belopp på sexhundra kronor och vi har förbättrat våra rutiner så att det här inte ska kunna upprepas.
Men, det här med att betala tillbaka beloppet det gjorde du först efter att Uppdrag granskning påpekade detta?
– Ja, det var först då vi upptäckte att det var ett felaktigt kvitto.
Om man tittar på kvittot till det här klädesplagget, vem var det som handlade?
– Det har jag gjort.
Du kommer ihåg att du handlade något klädesplagg?
– Nej.
Det har du glömt bort?
– Ja.
Vem det var till?
– Frun naturligtvis, jag brukar köpa någonting.
Var käkade du lunch då, du måste ju ha käkat någonting?
– Ja det har jag gjort. Varje dag äter man både frukost, lunch och middag på mitt jobb och det är på restaurangen ofta i närarbetsområdet.
Kommer du ihåg vad restaurangerna hette?
– Nej, det gör jag inte.
Du kan inte påminna dig om det hette något som liknar Kookai?
– Nej, det gör jag inte.
Det var ett rent misstag?
– Mycket så.
Om man går vidare så finns det en hel del andra tveksamma kvitton. Bland annat så är det en representation där ickeexisterande personer är skrivna som deltagare. Hur gick det till?
– Ja, man antyder i programmet att det är personer med som inte finns. Det är för att jag har skrivit några efternamn lite slarvigt det är några små stavfel på personer som finns. Detta har förtydligats till Uppdrag granskning, de har fått en rättelse på rätta namnen och dessa personer existerar utan tvekan.
Sen ska man skriva syftet med den där lunchen och det var inte heller skrivet.
– Nej. Det är så att ihop med Mipim så träffar man många i olika nätverk. Syftet med Mipim är att man har diskussioner om olika projekt som pågår.
Men det står inte på kvittot?
– Nej, nej så är det.
Men du, om det här då passerar, både felskrivna namn och kvitton som egentligen handlar om någonting helt annat. Är det en obefintlig kontroll, eller var hamnar vi någonstans?
– Nej, det är det inte utan det här är inte bra att ett sådant här misstag sker. Det är inte okej och det är därför vi skärper våra rutiner. Jag har också själv engagerat våra revisorer som kommer att gå igenom mina utlägg. Det gör PWC och den revisionen har startat redan idag.
Om man tittar på den här representationen och så vidare är det en etablerad och accepterad kultur inom Bostadsbolaget att ni gör på det här viset?
– Jag har varit med på Mipim sedan 2010. Vi är ett av sveriges största fastighetsbolag och vi omsätter 1.5 miljard kronor. Vi har deltagare i världens största fastighetsmässa och jag åker dit ensam för att det är mer ekonomiskt för bolaget. Under de här åren som jag har varit med på Mipim så har jag haft en representation på 4500 kronor. Bolaget omsätter 1.5 miljard kronor, varje år.
Jag har inte de kvittona framför mig så jag vet inte om de här 4500 kronorna stämmer, men om vi säger så. Du är ändå vd och du har rätt hygglig lön antar jag.
– Ja.
Ändå så hamnar den här notan hos skattebetalarna. Hur tror du att det ser ut hos gemene man?
– Nja skattebetalarna vet jag inte. Vi är ett bolag som ägs av Göteborgs kommun, det är rätt, men det bolagets egen ekonomi. Återigen så vill jag inte att det ges en bild av mig som att jag är vidlyftig i Cannes. Totalt har jag lagt ut 4500 kronor de här åren på representation och jag representerar ett stort fastighetsbolag.
Om vi tittar på 2013 då, var du på mässan i år?
– Ja.
Hur lång tid?
– Jag var där… Jag har inte riktig koll men troligen var jag nog där 10 dagar.
Och hur lång är mässan?
– Den är fem dagar.
Så det är annat i kombination med mässan?
– Ja, både före och efter.
Var det semester då?
– Ja.
Har du lämnat in några kvitton därifrån?
– Nej.
Varför inte?
– Vi har helt nya representationsregler i Göteborgs kommun i år, så jag har valt att ta de kvittona själv på mina utlägg i år.
Varför det?
– För att jag har valt det.
Men varför?
– Av det skälet att vid en lunch så kan det vara så att man äter lunch och tar en öl till . Därför har jag inte tagit upp det på Bolagets bekostnad utan jag har valt att ta det privat.
Traktamente då?
– Ja, och det är samma där. Idag utmålar man mig som att jag försöker sko mig, men det är så att traktamente har jag varit berättigad till på flera tusen kronor i år, men jag har valt att inte göra det.
Beslutet att inte ta ut varken traktamente eller ersättning för representation kom det före eller efter det att Uppdrag granskning var och tittande på det här ärendet?
– Det var före.
Det var före? Om de hävdar att det var efter vad säger du då?
– Nej, men det var de inte. Mässan var långt innan.
Men den var väl inte långt innan Uppdrag granskning började titta på det?
– Jo, flera månader.
För en del kommer det att se ut som om det låter som att du helt enkelt försöker undvika att få mer bekymmer?
– Nej, det har inte varit någon tanke.
Så det beror inte alls på att Uppdrag granskning, granskade dig som du väljer att inte lämna in kvittona?
– Jag visste inte att de granskade mig.
Hur tror du att folkopinionen påverkas av att representanter för kommunala bolag har agerat på det här sättet?
– Jag tror. Jag vet att det påverkar extremt mycket. Det är en oerhörd press på mig som person och på min familj just nu. Jag får hur mycket hotbrev och mejl som helst för att jag har gjort det här misstaget med ett kvitto för 600 kronor.
Men tror du att det är det som man verkligen riktar in sig på? Tror du ändå inte att det finns en bild av att det är en form av förmånskultur? Att man åker ner och softar och äter gott och dricker och så vidare, som en ren semesterresa nästan?
– Återigen, det är världens största fastighetsmässa. Den råkar ligga i Cannes och det är min skyldighet att delta på den mässan som representant för ett av Sveriges största fastighetsbolag.
Finns det inget i den rådande kulturen som tyder på att det gynnar den här formen av representation att man helt plötsligt bara släpper loss lite grann?
– Nej, det är ju det jag försöker förklara för dig. Att jag är väldigt återhållsam i min representation.
Men du är något slarvig med kvittona?
– Ja, tyvärr och det beklagar jag.
Du är också polisanmäld för bedrägeri och urkundsförfalskning. Hur ser du på det?
– Ja, det är naturligtvis jättejobbigt det också. Det är otrevligt. Jag kommer att medverka i den förundersökning som nu inleds med de rättsverkande myndigheterna.
Hur tänkte du när du hörde det här?
– Nej, det var jobbigt.
Blev du förvånad?
– Nej. Det blivit sådan gigantisk uppmärksamhet kring det här felaktiga kvittot så att jag är beredd på det mesta idag.
Om man pratar med polisen så är en av anledningarna till anmälan att man ska kunna kräva mer av representanter för kommunal verksamhet när det gäller just det här. Är inte det något som ni borde ha haft i åtanke när ni skriv de här kvittona?
– Hur menar du?
Du är representant för ett kommunalt bolag, då bör man väl vara extra nogsam när man skickar in ett kvitto?
– Absolut. Självklart. Vi måste vara jättenoga med allt vi gör vi som jobbar i ett kommunalt bolag och särskilt när man är vd. Jag tycker att det är jättebeklagligt att jag har gjort det här misstaget.
Hur går du vidare med detta? Vi kan ta en sak i taget här. Exempelvis ditt ordförandeskap i IFK Göteborg, vad har hänt där?
– Där har jag tagit en timeout. Jag vill inte på något sätt störa fansen, supportrarna och medlemmar i IFK, så får vi se i en fortsatt utveckling vad det leder till.
Vill du fortsätta då?
– Jag var väldigt stolt över uppdraget i IFK Göteborg, men det får jag ta ställning till senare om jag ska fortsätta eller inte.
Kan du fortsätta?
– Ja, det är svårt att svara på det nu. Jag får vänta med det svaret.
Hur tror du att varumärket påverkas av det som har skett?
– Nej men det är ju katastrof. Det som har skett nu är rena katastrofen för mig som person. För det som har hänt, det har fått sådana proportioner.
– Det är totalt okontrollerat just nu med det massmediala drevet.
Om vi tittar på ditt jobb som vd för Bostadsbolaget hur kommer det här att påverka ditt jobb?
– Det får syrelsen avgöra. Vad som sker i min framtid, om jag har fortsatt förtroende det är upp till styrelsen.
Planerar du en timeout?
– Nej.
Så det är upp till styrelsen nu?
– Ja.
Är det något annat som du tycker är viktigt att det kommer fram när det gäller den här historien?
– Jag har varit anställd i Göteborgs kommun i 18 år och jag har deltagit på den här Mipim mässan många gånger. Det har framkommit att jag har gjort fel i en redovisning där jag har slarvat med ett kvitto på 600 kronor. Jag är väldigt mån om att bostadsbolaget ska vara med i olika samhällsprojekt och anledningen med mässan är att jag får mycket kunskap där nere i Mipim. I Bostadsbolaget har vi 36 projekt med 13000 lägenheter som vi vill starta i morgon. Vi har 1000 studentbostäder som vi ska försöka starta i början på nästa år. Vi vill införa tillfälliga moduler på höghus, det är det ingen som har gjort innan. Vi ligger i framkant i bolaget när det gäller utveckling. Jag själv deltar i väldigt många olika branschorganisationer. Jag har även deltagit i många år i regeringens utredning om hållbart samhällsbyggande i världsklass och deltagit i olika projekt på Chalmers och så vidare. Jag är aktiv och intresserad utav utveckling som lyfter bostadsutvecklingen i Göteborg. Det är det som jag har fokus på.
Och nu så händer det här?
– Ja, och det är jättetråkigt naturligtvis.
Slutligen, varför låter du oss och inte Uppdrag granskning intervjua dig?
– Jag fick rekommendationer av vårt säkerhetsråd i Framtiden att jag inte ska vara med på någon intervju för att det är farligt för mig och min familj. När polisiär kompetens har rekommenderat mig att inte ställa upp, då lyssnar jag på det. Nu som det förhåller sig så bedömer jag att redan är med i det här av olika sammanhang och därför väljer jag att ge min bild över hur jag upplever detta.
Så nu skulle du även ställa upp på en intervju för Uppdrag granskning?
– Det får jag se när den frågan kommer.
Om jag frågar dig nu då?
– Nej, jag vill inte ta ställning till det nu. Jag får se när den frågan kommer om jag ska göra det. Det här har ju skadat mig oerhört mycket. Det har verkligen gjort stor skada på mig och min familj och jag är rädd om min familj. Det här är en extremt pressad situation. Telefonen ringer hela tiden, den ringer på nätterna. Jag har fått hundratals hotmejl där man ifrågasätter om jag verkligen ska få finnas och allt detta för att jag har slarvat med ett kvitto på 600 kronor. Jag tycker att det är fruktansvärt och det är klart att det är olämpligt att jag har gjort felet och jag har bett om ursäkt för det och jag skäms för det, men det har fått helt fel proportioner.
Kan du se hur det gått till för det handlar om att du blev ett ansikte för en symbolfråga som är väldigt stark. Det handlar inte om pengarna, det är inte många euros det handlar om, utan det är helt enkelt symbolen och principen. Att de som arbetar och får förvalta skattebetalarnas pengar, ska inte göra så här.
– Nej men det ska man inte. Det går inte att försvara.
Kan du på något sätt se att det finns någon logik i den vrede som det väcker?
– Nej, det är klart att jag inte kan se någon logik i detta. Nej men du måste förstå vad jag utsätts för. Det är dygnet runt.
Kan du se logiken men inte proportionerna av det?
– Nej, jag ser inte den logiken men jag förstår att många blir upprörda. Det förstår jag. Det är jätteviktigt att vi är rädda om kommunala pengar i de här bolagen och jag representerar Bostadsbolaget. Det är tragiskt att det har skett ett misstag och det är jättetråkigt men jag kan inte ändra på det. Jag har gjort det felet. Men det är fruktansvärt att jag på detta sätt ska få den här extrema pressen på mig för det här felet. Jag tycker att det är jättejobbigt.
– Nej, det här är en tuff period i mitt liv ska du veta. Verkligen. Det är en fruktansvärt tuff period. Man mår inte bra.