Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tiotal forsfarare samlades under lördagen i Floda för att med hjälp av gummibåtar ta sig ner för Säveån. Foto: Gustav Stjernkvist/SVT

Populära sommaraktiviteten möts av skepsis från Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Att åka gummibåt tillsammans med upp mot tusentals andra längs med Säveån har under åren blivit både tradition och en populär sommaraktivitet bland många i Västra Götaland. Men länsstyrelsen är skeptiska, då forsfarandet kan medföra stort slitage på det ömtåliga växt- och djurlivet.

Hör initiativtagarna Kid Klinitn och Andreas von Rosen samt Länsstyrelsens John Torbäck i klippet ovan.

Under lördagsmorgon samlades ett 10-tal forsfarare intill Säveån vid Floda. Tanken var att de tillsammans skulle, med hjälp av gummibåtar, ta sig bort till Partille längs med ån. En kul och populär sommaraktivitet, men också en aktivitet som kan skada växt och djurlivet om alldeles för många gör det samtidigt.

Nekade tillstånd

Bara för några veckor sedan valde Länsstyrelsen att ge avslag till ett liknande evenemang som skulle involvera flera tusen personer. Detta eftersom man ansåg att den stora mängd människor som skulle ta sig fram på Säveån, skulle skada naturen.

– Ska man vara ute i naturen måste man visa hänsyn och vara försiktig för djuren naturen och markägarnas skull, säger John Torbäck, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Har extrakoll på alla

Initiativtagarna till gummibåtsfärden i Floda hade från början räknat med att även de få med sig över tusen forsfarare. När de såg att intresset svalnat något, kände de sig bekväma med att genomföra evenemanget utan att skada miljön.

– Det är vi som startat det så vi kommer att ha extrakoll på alla och se till så att det inte blir någon nedskräpning och så vidare, säger Kid Klinitn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.