Foto: TT/Dplay/SVT

Se roboten som avslöjade skadan på Estonia – Linus styrde med tv-spelskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Ett filmteam hörde av sig med ett erbjudande, och Linus Andersson från Göteborg visste att det kunde sluta i rätten. När han blev försäkrad om att anhöriga gett sitt stöd till dokumentärfilmen om Estonia – åkte han med teamet till vraket och skickade ner sin dykrobot i havet.

SVT har tidigare berättat om hur dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” med Linus Anderssons undervattensrobot kunnat fotografera tidigare okända skador på vrakets skrov. Han, och ytterligare en svensk i dokumentärteamet, har åtalats för brott mot gravfriden.

Linus menar att det faktum att deras fartyg haft tysk flagg, och att vraket ligger på internationellt vatten, innebär att dykningen inte ska falla under svensk lagstiftning. Åklagaren menar å sin sida att just den här lagen är ett undantag från vanliga regler som gäller på internationellt vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.