Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är skolan som lagar mat på varor som skulle slängts

Här är skolan som lagar mat på varor som skulle slängts

Uppdaterad
Publicerad

På Backaskolan i Landvetter arbetar kökspersonalen med att minska matsvinnet. Här lagas maten på varor som annars hade hamnat i soptunnan.

I Sveriges butiker, restauranger och hem finns ett överflöd av mat. Fulla hyllor och lådor med frukt, kött och grönt. Det har ett pris. I Sverige uppkommer det varje år 1,3 miljoner ton matavfall, enligt Naturvårdsverket.
 

Backaskolan i Landvetter, Härryda kommun, försöker att göra något åt matsvinnet. Skolan serverar mat på sådant som egentligen skulle ha slängts.

– Det vi gör i köket är att ta hand om råvaror som du eller ni inte köper i affären. Minsta lilla fläck på så slängs det. Det är billigare att slänga än ta vara på det, säger Mats Andersson, köksansvarig. 

Inga fasta menyer

Skolan köper upp frukt och grönt till ett reducerat pris av en leverantör som bedömt att vissa varor inte längre går att sälja i butik. Kockarna Mats Andersson och Carina Nilsson vet inte innan leverans vad de ska få, men lyckas ändå laga mat varje dag till eleverna från förskoleklass till tvåan.

– Vi har inte veckomatsedlar, utan vi har dagsmatsedlar. Så försöker vi att göra så gott vi kan med råvarorna. Kreativiteten blir grymt stor, säger Mats Andersson.

Skolan köper in vissa basvaror som kött och fisk, men i princip allt grönt är sådant som annars skulle ha slängts.

– Vi får jobba med grönsöker hela tiden och får använda fantasin. Vi måste ju hitta något att göra med den maten som vi får. Det är jätteroligt, säger Carina Nilsson, skolkock.

Oändliga kombinationer

Maten som annars hade hamnat i soptunnan blir till sylt, äpplemos, oändliga kombinationer av sallader, ugnsbakad pumpa, brysselkål och champinjoner, smoothies, innehåll i bröd och mycket mer därtill.

– Det bästa är att man får vara bland barnen och lära dem att smaka på nya smaker. Att de får lära sig från grunden att äta mycket grönsaker, säger Carina Nilsson.

SVT rapporterade · Vilken mat åker i soptunnan hemma hos dig?

Tack för att ni delat med er av era åsikter. Nu avslutar vi forumet för i dag.
07.49
Det slängs 1,3 miljoner ton mat varje år i Sverige. Hur ska man komma runt det? Handen på hjärtat, hur mycket slänger du och hur gör du för att minska svinnet?
09.10
Absolut ingenting. Det som inte äts upp direkt fryser vi som matlådor. Detta kräver ingen extra ork och inkräktar ju inte på något sätt på ”vardagslunken”. Positivt både för miljön och ekonomin.
09.10
Kokt potatis som blivit över när vi ätet den stekt först. Någon korvbit för gammal att äta. Paprika o tomat som blivit dålig. När mjölken är en vecka efter bäst före datum. Någon måt vi glömt längst bak i kylskåpet.
09.14
Ingen mat alls åker i återvinningskärlet för komposterbart hos mig. Storhandlar en gång var fjortonde dag mycket planerat och äter upp allt. Hur svårt kan det vara???
10.35
Absolut ingenting. Överblivna rester hamnar i frysen; i en pytt eller ugnslåda. Mjölk, fil, vinslattar; allt kan användas. Vissen frukt och trista grönsaker får nytt liv i sallader och soppor. Lukta, smaka och spar pengar
10.35
Ingen mat åker i soptunnan det jag bra på
10.37
Bananskal, ben från kött och fisk, stjälkbiten på aubergine, blast och skal från morot och potatis. Mjölk som passerat bäst före datum med mer än tre-fyra dagar kokar jag upp hastigt, då håller den sig längre, eller fryser in. Ledsna tomater och paprika steker jag i en kastrull och slänger in röran i frysen till nästa gång det vankas köttfärssås. Se gärna en inspirerande föreläsning med Tristram Stuart om matsvinn på TED.com. 14 minuter som får upp ögonen på vem som helst.
11.18
Här slängs INGEN mat!
12.30
Slänger väldigt sällan mat. Är "världsbäst" på att ta tillvara rester o trolla om dem ihop med något annat!

Matsvinn i Sverige

Visa
  • En kartläggning 2016 visade att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år i landet.
  • Av det står hushållen för den absolut största delen, 938 000 ton.
  • Det motsvarar nästan 100 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.
  • Allt matavfall hade inte gått att äta, men varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken.
  • Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer