Här är turbulensen kring kommunalråden i Göteborg

Publicerad

Uteslutningar, avhopp och förtroendekris. Det har varit minst sagt turbulent inom toppolitiken i Göteborg under hela den mandatperiod som förflutit mellan 2015-2018.

Sedan senaste valet har göteborgspolitiken varit kantad av turbulens med politiker som fått sparken, lämnat sina uppdrag eller som på ett eller annat sätt varit i hetluften. Problemen inom politiken tog sin form redan när kommunstyrelsen skulle tillsättas.

Först ut var tidigare moderaten Martin Wannholt som tillsammans med Vägvalet ordnade sig en plats i kommunstyrelsen. Förlorare blev Miljöpartiet som tappade en plats i styrelsen. Wannholt är numera utesluten ur Moderaterna.

Turerna fortsatte vid sidan om det dagliga politiska arbetet bland annat då det röd-grön-rosa samarbetet fick sig en törn då Feministiskt initiativ beslutade att lämna de rödgröna bakom sig.

Sen kom resorna

Under hösten 2017 avslöjades att flera politiker och tjänstemän inom nämnden Intraservice i Göteborg åkt på utlandsresor, bland annat till Seattle för en konferens som varade i tre dagar. Samtidigt som hotell och traktamenten togs ut för åtta dagar.

Oppositionen med moderaterna i spetsen krävde ansvarige socialdemokraten Tord Karlssons avgång, men hamnade själva i hetluften strax inpå då det framkom att det egna kommunalrådet, Maria Rydén, åkt på semester till utlandet på betald arbetstid. Rydén har nu lämna alla kommunalpolitiska uppdrag.

Kort därpå blev Tord Karlsson från socialdemokraterna den som tvingades lämna politiken som en följd av att kritiken mot hanteringen av Intraservice växte. På samma presskonferens som Karlssons avgång meddelades, berättade även socialdemokratiska kommunalrådet Johan Nyhus att han frivilligt avslutar sin politiska karriär efter 2018 års val.

Interna stridigheter

Det slutar inte här. Även Miljöpartiet har haft interna bråk – senast för bara några dagar sedan då Henrik Munck uppmanades lämna politiken då hans åsikter om västlänken inte stämmer överens med partiets linje.

Interna bråk har även Sverigedemokraterna haft där kommunalrådet Lars Hansson petades i början av februari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer