Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmen på vansinnesfärden genom Göteborg sprids som en löpeld på sociala medier. Foto: SVT

Här är vansinnesfärden genom Göteborg som setts av miljoner över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Videoklippet på vansinnesfärden genom Göteborg har fyra år senare spridits över världen och fått miljontals visningar på Facebook.

Men föraren som på internet beskrivs som ”världens bästa” kör i själva verket en stulen familjekombi med punktering och är hög på tramadol. Här är berättelsen bakom internetfenomenet.

Se vansinnesfärden och jämför själv det autentiska klippet från polisens helikopter med den manipulerade versionen som sprids på internet.

Klockan hade passerat 21 den 6 maj 2020. Vid en hastighetskontroll i Göteborg passerade en mörkblå Opel kombi i hög hastighet. Föraren vägrade stanna och flera polispatruller tog upp jakten.

Föga anade polismännen att deras arbetsinsats den kvällen skulle beskådas och kommenteras av miljontals människor på sociala medier fyra år senare.

I videon, som filmades från polishelikoptern, syns hur föraren gång på gång undkommer att stoppas.

Polisen: ”Körde i högsta möjliga hastighet”

”Under mina 14 år som polis så är detta den längsta och mest vårdslösa biljakt jag varit med på”, skriver en av poliserna som deltog i en rapport efter händelsen.

”Gärningsmannen tar stora risker och framför sitt fordon i högsta möjliga hastighet i varje trafiksituation”, skriver en annan.

– Det var ett enda stort tunnelseende, jag kommer inte ihåg så mycket, säger föraren i förhör.

Greps på ICA Maxi i Kungälv

Färden gick genom centrala Göteborg och på filmen syns hur föraren med de efterföljande poliserna passerar Linné, Gamla Ullevi och Polhemsplatsen. Biljakten fortsätter sedan norrut på E6. Längs färden vevade han ner bilens ruta och kastade ut en pistol.

Efter 35 minuters biljakt greps gärningsmannen på ICA Maxi i Kungälv.

Färden gick i uppemot 200 kilometer i timmen, men många gånger betydligt långsammare. När polisen väl fick stopp på bilen hade den punktering och ett blodprov visade att föraren hade tramadol i kroppen.

Föraren saknade körkort och dömdes senare till fängelse i tre år för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grovt vapenbrott och grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.