En förutsättning för att nå jobben är att man gått färdigt gymnasiet – den bilden bekräftas av både företrädare för kommunen och Arbetsförmedlingen.
Ungdomar som inte gör det riskerar att snabbt hamna långt från arbetsmarknaden. I en utredning från förra året konstaterade skol- och kulturchefen i Gullspång att man inte i tillräckligt hög utsträckning följde upp vad som hände med de elever som inte klarar gymnasiet. En grupp som kommuner enligt skollagstiftningen har ett extra ansvar för.
Skapa tidigare kontakt
Det nya arbetssättet, som införts i år, innebär att kommunen tidigare får koll på vilka elever som ligger i riskzonen. Genom en ökad dialog mellan den egna utbildningsförvaltningen och gymnasieskolorna i grannkommunerna hoppas man kunna fånga upp de eleverna och skapa en personlig kontakt.
– Tidigare hade vi skickat ett brev som de i sin tur skulle svara på och det blir en längre process. Det här blir mer skyndsamt, säger Anneli Parkell, rektor för vuxenutbildningen i Gullspångs kommun.
Hon ser det nya arbetssättet som ett komplement till de rutiner man har sedan tidigare.
Vill ha koll innan sommaren
Förhoppningen är att man redan innan sommaren ska veta vad personerna vill göra efter gymnasiet och vilka insatser inom KAA, kommunens aktivitetsansvar, som kan bli aktuella.
I dag omfattas 15 personer mellan 18–20 år av KAA. De flesta ingår på olika sätt i kommunens insatser, medan några har tackat nej.
– Vi kan inte tvinga eleverna att komma till oss, men vi kan göra dem medvetna om att det är en förmån och tjänst vi erbjuder, säger Anneli Parkell.