Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polischefen Per Hellström besöka minnesplatsen och berätta om känslorna efter mordet. Foto: SVT

Ett år efter polismordet i Biskopsgården – här besöker polischefen Andreas minnesplats

Uppdaterad
Publicerad

Efter polismordet på Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg för exakt ett år sedan fanns det de poliser som inte ville jobba i området.

– Det fanns ilska, att jobba i det här området kändes fel efter händelsen, säger Per Hellström, biträdande lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Se polischefen besöka minnesplatsen och berätta om känslorna efter mordet i klippet ovan.

På torsdagen är det ett år sedan polismannen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg. En händelse som skakade hela Sverige och inte minst lokalpolisområde Hisingen, där han jobbade.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

– Det känns fruktansvärt, man känner stor sorg över att en polis miste livet när han gjorde sitt jobb, det är oerhört tungt, säger Per Hellström.

Oväntad effekt

Efter händelsen fanns det de poliser som inte ville jobba i området, något man fick prata med medarbetarna om. Samtidigt var det viktigt att vara kvar i Biskopsgården, vilket gav en oväntad effekt, berättar polischefen.

– Tystnadskulturen har blivit bättre, det är fler medborgare som vågar prata, vågar vittna och ställer upp för samhället.

Samtidigt ser han ett trendbrott vad gäller konflikterna i området.

– Vi har fått ned antalet individer i kriminella nätverk och vi har haft mindre skjutningar. Det är klart att konflikterna finns kvar och de kriminella nätverken finns kvar men jag tycker att vi har försvagat dem, säger polischefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet