Den växande befolkningen har visat sig innebära ett behov på ett nytt och större krematorium. Foto: Svenska kyrkan, Ronald Eek

Här byggs Nordens största krematorium

Uppdaterad
Publicerad

Den växande befolkningen har visat sig innebära ett behov på ett nytt och större krematorium.

– Det kommer att bli jättefint, och värdigt framför allt. Något helt annat än det gamla krematoriet. Här får vi stora, fina ytor, säger Thomas Jönsson som är krematoriechef.

Gammalt kapell

I ett före detta kapell på Kvibergs kyrkogård ligger Göteborgs krematorium. Här blir runt 6.000 kroppar till aska varje år.

Men kapaciteten räcker inte längre till. Flera mindre krematorier lägger ned, befolkningen i Västsverige växer stadigt och allt fler väljer att kremeras.

– Ingen av de större huvudmännen i området kommer att bygga några nya krematorium. Vårt gamla är 20 år gammalt nu och vi känner att kapaciteten är för låg, säger Thomas Jönsson.

10 000 kroppar på 365 dagar

För att möta framtiden byggs nu ett nytt krematorium intill det gamla. För 185 miljoner kommer man kunna genomföra 10.000 kremeringar om året vilket gör krematoriet till Nordens största.

Vilka är det som kommer att kremeras här?

– 60 procent är göteborgare, 40 procent utifrån, från närområdet. Men andelen utom socknens kommer att öka och vi kommer att ta emot fler från övriga Västsverige.

Fler vill vara med

– Fler och fler vill närvara vid kremeringar. I det nya krematoriet kommer vi att ha ett visningsrum där man kan medverka och titta på kremeringen och även ha en andakt om man så vill.

Till hösten kommer de nya ugnarna att sättas i drift, den nya byggnaden kommer också att vara bättre anpassad efter anhörigas behov.

”Vi tar hand om våra utsläpp”

Det nya krematoriet kommer även att stå sig bättre än det gamla vad gäller miljöhänsyn.

– Det är 20 år nyare ugnar och reningsverk. Förbränningen är mycket effektivare och vi tar verkligen hand om våra utsläpp, säger Thomas Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.