Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet ovan för att se femteklassarna från Fässbergsskolan demonstrera för klimatet utanför Mölndals kommunhus. Foto: Privat

Här demonstrerar elever i Mölndal för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan coronapandemin bröt ut genomförde rörelsen Friday for future under fredagen en global aktionsdag för klimatet. En av över 3000 planerade skolstrejker världen över stod Fässbergsskolans femteklassare för, som utanför Mölndals kommunhus fick politikern Stefan Gustavsson (S) att svettas.

Det var Greta Thunbergs rörelse Friday for future som under fredagen genomförde en världsomspännande aktionsdag för klimatet. Fässbergsskolans femteklassare, som stationerade sig utanför Mölndals kommunhus för att pressa politikerna att följa Parisavtalet, hade noggrant förberett sig inför dagen.

– De fick idén efter att de kollat på Lilla aktuellt som sände ett inslag om skolstrejkerna förra veckan. De har ordnat med nästan allting på egen hand och varit väldigt engagerade. Bland annat mejlade de flera politiker i förväg för att de ska komma ut för att svara på deras frågor, säger Matilda Åhall, lärare till eleverna.

Fick politiker att svettas

Men endast en politiker, Stefan Gustavsson (S), kom ut för att träffa femteklassarna.

– De var lite besvikna att inte fler kom ut, men de pressade på honom rätt rejält och fick honom att svettas. Efteråt sa han att han blev väldigt imponerad av deras frågor, säger Matilda Åhall.

På ett 80-tal andra ställen i landet samlades unga aktivister för att demonstrera för klimatet. Kravet är en rättvis klimatomställning som klarar Parisavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer