Nytt sätt att återvinna textil Foto: SVT

En gammal handduk blir instrumentbräda

Publicerad

En skjorta kan bli en kofta och en handduk en bildel. På forskninginstitutet Swerea i Mölndal pågår ett projekt med många idéer för att återvinna textilier.

På forskningsinstitutet Swerea kan gamla handdukar bli bildelar som en instrumentbräda eller ett hjulhus. En gammal tröja kan bli en ny kofta.

– Beroende på vad textilen är gjort av kan det användas på olika sätt. Om en tröja är gjord av ull kan man spinna om ulltröjan till en ny tröja eller till ett filter, säger Lisa Schwarz Bour, forskare på Swerea IVF.

På Swerea pågår ett treårigt projekt för textilåtervinning. Det är 36 företag från olika branscher involverade i projektet och syftet är att skapa nya produkter.

– I dag slänger vi väldigt mycket textil i soporna. Om man kan använda det igen så skulle det göra jättestor nytta både ekonomiskt och miljömässigt, säger Erik Perzon, forskare på Swerea IVF.

Hantera blandmaterial

Fördelen med maskinen som används på forskningsinstitutet är att alla typer av textilier kan återvinnas. Men utmaningen är att göra det miljövänligare eftersom gamla kemikalier kan följa med i nya produkter.

– Man måste vara säker på att produkten som man sätter på marknaden inte har för högt innehåll av kemikalier. Vi jämför hela tiden med de krav som sitter på existerande produkter så att vi inte tillverkar något som inte är godkänt, säger Erik Perzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer