Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
9-åriga Didrik har inte varit ute på flera månader – här får han och de andra barnen från barnsjukhuset träffa hästarna. Foto: SVT

Här får barnen på Drottning Silvias barnsjukhus träffa favorithästarna

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan julafton fick barnen på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg en tidig julklapp – träffa och klappa på ponnyerna Trulle och Billy.

– Vi har inte varit ute på flera månader, vi har legat här sen september så det här är ett jättestort ögonblick, säger mamman Pernilla Stillbäck.

”De är så söta och lena”. Starta klippet för att se barnen träffa ponnyerna utanför sjukhuset.

2020 drog Västra Götalandsregionen in ridning som terapiform för personer med funktionsnedsättning för att det var för dyrt. Beslutet grundades i att hästunderstödd terapi är en resurskrävande metod och inte förenligt med vårduppdraget.

Tog saken i egna händer

Två anställda på habiliteringen gick då ned i arbetstid och startade eget. Nu betalar tio sjuka barn privat för att få rida en dag i veckan.

Lyckan var total när barnen fick chans att träffa hästarna Trulle och Billy. Foto: SVT

Då Didrik Stillbäck varit för sjuk för att kunna rida under hösten tog företaget bakom med ponnyerna till sjukhuset under torsdagen. Och de andra barnen på sjukhuset fick också vara med.

– Det betyder oerhört mycket för barnen och anhöriga, säger Camilla Ridderstråle som var en av de som tog med hästarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.