Foto: Sofia Sabel/Familjebostäder

Här får hyresgäster tvätta utan tvättmedel

Uppdaterad
Publicerad

Familjebostäder bygger 154 nya bostäder i Tynnered i Göteborg, och satsar samtidigt på ny teknik i tvättstugorna.

– Vi använder avjoniserat vatten som gör det möjligt att tvätta rent med kallt vatten och utan tvättmedel och sköljmedel.

De nya maskinerna är helt vanliga tvättmaskiner. Skillnaden är att tvättmedelsfacken är borta och vattnet som pumpas in i maskinerna går genom ett filter som tar bort alla joner. Det blir avjoniserat. Skulle någon ändå lägga in tvätt- eller sköljmedel blir tvätten inte ren. Det uppger Anna Hultsbo, kommunikatör på Familjebostäder, för SVT Nyheter Väst.

– Många hyresgäster har varit skeptiska, vilket inte är konstigt. Men de som provar märker att tvätten blir ren med kallt vatten och utan tvättmedel.

Göteborg

Handlar det inte bara om att ni vill spara pengar?

– Nej, det är det inte för tekniken kostar ju lite grann också. Det är ur miljöaspekt skulle jag säga och vi sparar energi när vattnet inte behöver värmas upp. Dessutom behöver ingen skaffa tvättmedel eller sköljmedel, säger hon.

Anna Hultsbo, kommunikatör Familjebostäder i Göteborg. Foto: Carolina Seybold/Familjebostäder

”Måste upp i ännu högre grader”

Hur vet ni att tvätten blir ren och att bakterier försvinner i kallt vatten?

– Rent blir det med hjälp av den här tekniken. Men, när det gäller bakterier så är det ingen skillnad mot när man tvättar i 40 eller 60 grader. Man måste upp i ännu högre grader för att bli av med det.

Enligt henne så är det hyresgästerna själva som kommit fram till att de vill ha det här. Det har skett i samrådsgrupper där olika förslag lagts fram. Och en stor fråga var kontaktallergier och astmatiker, som inte kunnat visas i tvättstugan då det använts medel med starka dofter.

– Dessutom har många diskussioner i tvättstugor handlat om att det blivit söligt och kladdigt med tvättmedel och sköljmedel. Det slipper vi nu. Dessutom slits maskinerna inte lika hårt och är lättare att rengöra.

Kommer ni att införa det någon annanstans i de bostäder ni har?

– Nej, det är bara här i Grevegården i Tynnered än så länge. Inget annat är bestämt ännu i alla fall.

Så här fungerar tvätt med avjoniserat vatten:

• Ett filter och en tank kopplas in och placeras mellan inkommande vatten och tvättmaskinen.

• Filtrets uppgift är att ta bort alla joner i vattnet, det blir så kallat avjoniserat. När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med tvätten i tvättmaskinen bryts bindningen som håller fast smuts på tvätten.

• Smutspartiklar sköljs därefter ut och tvätten blir ren utan tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier.

Fakta: Familjebostäder i Göteborg AB. Som är ett av Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag med drygt 18 500 lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet