Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasha Shaaban är en av tusentals göteborgare som firar att hon under 2022 har fått svenskt medborgarskap. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Här firar Rasha sitt nya medborgarskap – är en av tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Över 6000 göteborgare har under 2022 fått svenskt medborgarskap och bjudits in till ett stort firande. En av dem är Rasha Shaaban från Egypten.

– För mig betyder det svenska medborgarskapet säkerhet, frihet, att vara en fullständig medborgare och att få vara mig själv utan skam.

Under den soliga och varma tisdageftermiddagen välkomnades 6698 nya göteborgare med en högtidlig ceremoni av bland annat Göteborgs Symfoniker i Slottskogen. En ceremoni som arrangeras av kulturförvaltningen på uppdrag av Göteborgs stads kommunfullmäktige.

”Frihet och säkerhet”

Med musik, ansiktsmålning och fika samlades tusentals framför den stora dammen för att fira både nationaldagen och välkomna de nyblivna medborgarna. Rasha Shaaban kom till Göteborg 2016 för att arbeta som nätverkssamordnare för Anna Lindh-stiftelsen på Världskulturmuseerna och är en av de som i fjol har fått svenskt medborgaskap.

– Att få medborgarskapet och det svenska passet är en dröm för mig och i dag kan jag säga att jag är svensk och egyptisk. Jag kan leva friheten och det är så viktigt för mig, säger Rasha Shaaban.

Firas årligen

Sedan 2015 är det obligatoriskt för kommunerna att anordna medborgarskapsceremonier för nyblivna medborgare. Men i Göteborg har det redan firats sedan många år tillbaka. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) är det viktigt att man lyfter fram de nya göteborgarna.

– Det är viktigt att inför göteborgarna markera och välkomna in våra nya i den göteborgska gemenskapen, jag tycker det är oerhört viktigt och fint att vi fortsätter med den här traditionen, säger Jonas Attenius.

Det är nära 7000 nya medborgare i Göteborg, enligt vissa är det för många, vad säger du om det?

Vi har en ordning i Sverige idag där vi har Migrationsverket som prövar tillstånd och de som får uppehållstillstånd och möjlighet att stanna, de ska naturligtvis också få bli svenska medborgare. De ska också få välkomnas in i gemenskapen med de rättigheter och skyldigheter vi har här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.