Tjuvarna flydde från platsen med kassalådan. Foto: PRIVAT

Inbrottet fångades på film – polisen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

De två kvinnorna krossar rutan till pizzerian och försvinner med kassan tidigt en lördagsmorgon. Men trots att allt fångas på film dröjer det innan polisen kan titta på det. Våldsbrotten slukar resurserna.

Förra lördagen vaknade Eskil Lundgren av en hög smäll från innergården. När han tittade ut genom fönstret såg han två tjejer, uppskattningsvis i 20-årsåldern, som krossat rutan till pizzerian på andra sidan.

Eskil får upp mobilen och tar ett par bilder och fångar kvinnorna på film när de flyr med kassalådan i famnen.

– Jag ringde polisen direkt när de sprungit iväg. De var redan larmade förstod jag, för de var redan efter dem. Jag berättade att jag hade sett alltihopa och hade bilder. De sa att det kommer ringa någon i början av veckan och att jag skulle spara bilderna, men nu är veckan snart slut och de har fortfarande inte ringt, säger Eskil Lundgren,

Ingen misstänkt

Kvinnorna lyckades fly från polisen, och i dag finns ingen misstänkt, vilket innebär att ärendet blir ett så kallat spaningsärende. Hos Citypolisen i Göteborg, där ärendet ligger, finns det i huvudsak en person som arbetar med att samla in filmer från övervakningskameror och vittnen, enligt förundersökningsledaren Lill Larkner Lindgren.

– En utredare ska höra av sig till vittnet, men jag vet att han har jättemycket att göra, säger hon. Tänk på de skjutningar som varit. Där hämtar man in övervakningsfilmer från överallt där man kan tänka sig att de misstänkta har befunnit sig. Då är det ofta bensinstationer och alla möjliga ställen där det kan finnas en övervakning, och så ska man gå igenom dem. I och med att det är ett fåtal som jobbar med det här blir mycket lidande. Det är de grova våldsbrotten som går i första hand.

Våldsbrotten slukar personal, och det råder ingen brist på filmer att gå igenom. Bara en enkelt fickstöld på spårvagnen kräver att övervakningsfilm gås igenom, något som tar tid.

Filmer samlas i portal

Om polisen bedömer att bilderna är tillräckligt bra för att man ska kunna identifiera någon kommer Eskil Lundgrens film så småningom att hamna i en portal som alla poliser kommer åt.

– Då hör vi efter om någon känner igen dem och kan identifiera dem. Får man inte in några tips på det så finns det inte så mycket mer att göra. Det kan vara jättebra bilder, men känner ingen igen dem så spelar det ingen roll.

Eskil Lundgren är frustrerad över att polisen tvingas prioritera ner vardagsbrotten.

– Jag ser hur bagarna kämpar och sliter, och jag kan tänka mig vad det kostar att skaffa ny kassalåda och skyltfönster. Det här är brottslighet som polisen verkligen borde få stopp på. Något stör mig i att de inte satsar mer på att utreda brottet. Framför allt känner jag ju med pizzeriaägarna. Fy för fan att drabbas av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.