Eleverna Ali och Salma tittar på sin lärare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Eleverna kommer tillbaka i augusti och behöver inte repetera lika mycket”, säger rektorn Linnea Lindquist. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Här har 300 barn sommarskola i Hammarkullen – för att inte tappa svenskan

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kommer 300 lågstadiebarn till Hammarkullsskolan i Göteborg för lovskola med extra språkträning för barn som annars knappt använder svenska på lovet.

– Det är faktiskt enormt roligt, säger Ali som gick ut tvåan i våras.

Starta klippet för att se eleverna Ali och Salma berätta vad de tycker om att gå i skolan på sommarlovet.

Projektet med sommarskola för lågstadiebarn drivs av Linnea Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan. Finansieringen kommer från MOE-stiftelsen och täcker kostnaden för att anställa trettio lärarstudenter över sommaren. Barnen har valts ut av sina ordinarie lärare under våren.

– De elever som verkligen behöver detta har vi pratat med och motiverat att komma, säger Linnea Lindquist.

Tappar mycket under sommarlovet

I sex veckor pågår lovskolan i Hammarkullsskolans lokaler. Eleverna bussas hit från 18 olika skolor i nordöstra Göteborg. Alla har de gemensamt att de bor i områden där många barn inte pratar svenska förutom i skolan, enligt Linnea Lindquist.

– De tappar mycket under sommarlovet eftersom de inte pratar svenska. Men med sommarskolan kommer eleverna tillbaka i augusti och ligger inte efter och behöver inte repetera lika mycket, säger hon.

”Vill inte ha långt sommarlov”

Sommarskolan har funnits i olika former sedan 2018, i år ingår även simlektioner. Rektorn Linnea Lindquist tror inte att barnen uppfattar det negativt att bli utvalda för att träna mer svenska på sommarlovet.

– Eleverna på Hammarkullsskolan är väldigt stolta när de får gå på lovskola. Det tycker det är roligt, de vill inte vara lediga så många veckor. Men det är frivilligt, vi tvingar inga barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.