Tidigt på torsdagsmorgonen var det dags. Med kirurgisk precision placerades den nio ton tunga pjäsen med sitt nypolerade text ovanpå de båda pelarna.
– Det är ett historiskt ögonblick! Jag har saknat den, säger Osvaldo Corral, en man som dagligen promenerar genom kyrkogården med sin hund.
Från början var tanken att detta skulle gjorts innan midsommar, men arbetet har försenats.
– Vi upptäckte att en av pelarstenarna inte gick att rädda. Så vi fick beställa en ny, men den långa leveranstiden gjorde att vi fick göra en förskjutning i tidsplanen, säger Siman Jasim, enhetschef för utveckling och förvaltning på Göteborgs begravningssamfällighet.
Ingen renoveringen på hundra år
Trots att portalen nu är på plats återstår en del arbete. Dels ska en stenkonservator fortsätta göra mindre renoveringar av stenarna, dels ska de nymålade grindarna sättas på plats. Om allt går som det ska är allt arbete färdigt i mitten av oktober.
– Förhoppningsvis behöver vi inte renovera den igen på hundra år, men vi kommer behöva göra besiktningar emellanåt. Nästa steg är att undersöka om muren på sidorna av portalen är i behov av renovering, säger Siman Jasim.
I klippet ser du Tänk på döden-skylten sättas på plats.
Tänk på döden
• Stampens kyrkogård invigdes år 1804 och är Göteborgs mest centrala begravningsplats. Skylten kom till först 40 år senare, då den ersatte en annan inskription på latin.
• Budskapet ”Tänk på döden” kan väcka många olika tankar och känslor. Det kan ses som en påminnelse om människors förgänglighet men också som en uppmaning att ta vara på livet.
• Ska man se budskapet lite mer bokstavligt så kan det också vara bra att tänka på hur man vill ha det när man dör. Alltså att man informerar närstående om ens inställning till kremering, gravsättning samt plats för var ens begravning ska äga rum. Enligt begravningslagen ska den avlidnas önskemål följas så långt det är möjligt av den som ordnar med begravningen.
• Budskapet ”Tänk på döden” finns på flera begravningsplatser och begravningskapell. Det har också använts som titel på exempelvis böcker och bloggar.
Källa: Svenska kyrkan