Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har gått tre år sedan de sist red i Scandinavium. Nu återvänder laget till Göteborg Horse Show för att tävla i den fartfyllda – men mindre välkända – ridsporten, Mounted Games. Foto: Ella Persson

Här tävlar Torslandalaget i stafett från hästryggen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sedan de sist red i Scandinavium. Nu återvänder laget till Göteborg Horse Show för att tävla i den fartfyllda – men mindre välkända – ridsporten, Mounted Games.

– Vi vill att sporten ska spridas mer i resten av Sverige, säger Caroline Claeson.

Starta klippet för att se när SVT var med under träningen på Scandinavium. 

Fyra lag och 20 ponnys från Storbritannien och Sverige har samlats inne på Scandinavium för träning. Efter två års pandemiuppehåll har nu Göteborg Horse Show återvänt och på programmet står bland annat Mounted Games. Laget som är med och tävlar för Sverige är från Torslanda – Alleby Ridklubb. Det är även klubben som är med och arrangerar tävlingen.

– Det kommer vara en fantastisk stämning här inne på arenan och det svenska laget är grymt, så jag tror att de kommer ha en jättestor chans att vinna, säger Caroline Claeson från Alleby ridklubb.

Stafett i hög fart

Mounted Games, även känt som gymkhana, kan beskrivas som stafett med ponny. Det är en lagsport och ryttarna genomför en serie av olika grenar från hästryggen i hög fart.

Sporten har varit en inbjudanstävling under Horse Show i strax över 30 år, men trots det så är sporten inte stor i Sverige.

– Vi vill ju att den ska spridas mer utanför Göteborgsområdet och i resten av Sverige. Vi har en kommitté som kämpar med det hela tiden och plötsligt så ploppar det upp en ny klubb. Men sen så tyvärr så försvinner ju också någon, säger Caroline Claeson.

Kämpade för sporten i Sverige

Någon som också varit ett stående inslag tillsammans med Alleby under tävlingarna var tränaren Nisse Adolfsson. Enligt Caroline Claeson tog han Mounted Games till Scandinavium och brann för att sprida sporten i Sverige. Nisse gick tragiskt nog bort i cancer förra våren och i år blir det lagets första tur på arenan utan honom.

– Det är speciellt. Det här har alltid varit hans grej så det är väldigt svårt utan honom. Men vi hoppas kunna göra honom stolt där han är nu.

Mounted Games står på programmet för torsdag, lördag och söndag. Lagen som Sverige möter är tre lag från Storbritannien. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.