Här hälsar delfinen på Magnus

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Benholm fick ett ovanligt besök vid sin båt i fredags, när en nyfiken delfin hälsade på i hamnen då han var på väg in med båten.
– Det var precis som den ville ha kontakt med mig, säger han.

Först hörde han någonting som blåste och undrade vad det var för något, sedan såg Magnus Benholm att det var en delfin precis intill båten.

– Och då blev jag ju lite paff, säger Magnus Benholm, bryggbyggare Öckerö.

Han trodde inte att det var en tumlare, eftersom de är vanliga på västkusten.

– De flesta säger att det är en sadeldelfin, och den har väl setts på flera ställen vad jag vet, men om det är samma vet jag ju inte.

Magnus berättar att delfinen var runt båten i säkert tio minuter.

Magnus Benholm. Foto: Privat

Expert tror det kan vara samma delfin

Tidigare har troligtvis samma delfin sett vid flera tillfällen och så här kommenterade Svante Lysén, konservator på Göteborgs Naturhistoriska museum, utanför Donsö i september:

– De kommer kanske två till tre gånger om året, det är roligt, säger Svante Lysén.

Oftast vistas sadeldelfinen i Nordsjön och Nordatlanten, Just nu är det rätt attraktivt att komma in till skärgården med all sill och makrill som finns där. Svante Lysén kan bekräfta att en sadeldelfin siktats längre söder ut längs den svenska kusten.

– Det har observerats en sadeldelfin i Öresund nyligen och den har rört sig upp längs Hallandskusten. Eventuellt kan det vara den som sågs nu, säger han.

Sökte kontakt

Magnus Benholm som fångade delifinen på film upplever att den sökte närkontakt.

– Det var precis som den ville ha kontakt med mig eller hälsa, den var uppe och tittade, var runt och under båten. Det var det som problemet med att filma den, för den var så mycket under båten, säger Magnus Benholm.

Du hade ingen fisk med dig?

– Nehej, jag hade fullt upp med att få den på film, säger Magnus och skrattar.

Var tog den vägen sedan?

– Efter tio minuter när den simmat runt min båt, så såg det ut som den simmade ut ur hamnen igen. Men den kanske kommer nästa gång jag åker till jobbet igen, vem vet?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sadeldelfin

Mer i ämnet