Marinbiologen Björn Källström visar krabbor för Lisa Bergström och Julia Bergström – följ med dem på jakten efter de invasiva krabborna. Foto: Elin Schwartz/SVT

Här hittar de invasiva krabbor på Västkusten

Publicerad

Upptäckter av invasiva krabbor på Västkusten rapporteras in allt mer av allmänheten – och det välkomnas av forskare som menar att det är till stor hjälp för att föra forskningen framåt. Följ med på jakten efter blåskrabba och penselkrabba.

Allt fler fynd av de invasiva arterna blåskrabba och småprickig penselkrabba rapporteras in längs Västkusten, framförallt i Västra Götaland och Halland, men även ifrån Skåne. Att allmänheten hjälper till och rapporterar in fynden är till stor hjälp för forskarna.

– Vi kan inte vara överallt, så att få fler ögon hjälper oss enorm mycket, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium som tillsammans med Naturskyddsföreningen driver Krabbfiskeprojektet nu under sommaren.

Följ med i jakten på de invasiva arterna, i klippet ovan.

Så ökar rapporterna om invasiva krabbor

Från att ha handlat om några enstaka fynd av blåskrabba och småprickig penselkrabba 2018 har runt 200 rapporterats in av allmänheten hittills i år. Det uppges både bero på att allmänheten rapporterar mer och att krabborna i sig har ökat.

Här har invasiva krabbor rapporterats i år 

  • Blåskrabba: 117 rapporter totalt i landet, varav 88 från Västra Götaland, 25 från Halland och 4 från Skåne.
  • Småprickig penselkrabba: 88 rapporter totalt i landet, varav 72 i Västra Götaland, 15 i Halland och 1 fall i Skåne. 

Källa: Havs- och vattenmyndighetens sajt Rappen (6 augusti 2021) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.