Nu inleds den åtta dagar långa ljusfesten chanukka i Göteborg

Publicerad

På söndagen inleddes firandet av den judiska högtiden chanukkah, ljusfesten. Drygt hundra personer samlades på Götaplatsen i centrala Göteborg för att inleda tempelinvigningsfesten.

När mörkret lade sig över Götaplatsen på söndagen samlades ett hundratal personer för att inleda firandet av den judiska högtiden chanukka. Förra året satte coronapandemin stopp för att samlas, och firandet fick som så mycket annat ske digitalt.

– Det har varit en tradition i 31 år för Göteborgs judar att börja chanukka på Götaplatsen, säger Leah Namdar som är ordförande i den judiska organisationen Chabad och en av arrangörerna till ceremonin på Götaplatsen.

Tal och musik

Utöver flera musikframträdanden och tal från de judiska gästerna gick även kommunalrådet Elisabeth Lann, KD, upp på scenen för att tala. För några år sedan var det den dåvarande kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson som höll tal på chanukka.

Hur viktigt är det att politikerna är här?

– Jag tror att det är viktigt för Göteborg självt. Det är en stad som välkomnar olika människor och olika kulturer. Vi är alla olika, men det är en stad som välkomnar den här typen av mångfald, och det är fantastiskt, säger Leah Namdar.

Säkerhet

Under åren har både vaktbolag och polis funnits på plats för att människor ska kunna samlas för chanukka, och även detta år syns en polisbil och ett antal inhyrda vakter runt folksamlingen på Götaplatsen.

– Tyvärr behöver alla judiska event säkerhet, vi väntar på dagen då alla människor ska leva tillsammans i glädje och harmoni, säger Leah Namdar.

Högtiden Channuka

Channuka är en judisk högtid som firas till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräkning.

Det judiska folket hade då besegrat de syrisk-grekiska trupper som enligt dem vanhelgat det heliga templet i Jerusalem.

Chanukka kallas ibland också för ljusfesten eller tempelinvigningsfesten. Ordet chanukka är hebreiska och betyder just ’invigning’.

Datumen varierar, men oftast firas Chanukka i december. Chanukka räknas som en av de mindre helgdagarna.

Fakta: Institutet för språk och folkminnen samt judiskaforsamlingen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.