Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se nedräkningen när nya Stridsbergsbron i Trollhättan invigdes. Foto: Magnus Dennert/SVT

Här invigs Stridsbergsbron i Trollhättan – Sveriges största dubbelklaffbro

Publicerad

Trettio grader varmt, tusentals besökare och JAS-plan som gjorde looping i luften. Trots en överskriden budget var det folkfest när Trollhättan invigde sin nya bro, Stridsbergsbron, under lördagen.

– Det är med stolthet vi står här idag, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson (M).

Den skulle kostat 60 miljoner mindre än de cirka 450 miljoner som slutnotan landade på. Pandemin och kriget i Ukraina pekas ut som ett par av orsakerna till varför det blev så.

– Ser man till kostnadshöjningarna i byggbranschen så tror jag att vi fått mycket bro för pengarna, sen är det alltid tråkigt när budgeten går över, säger Peter Eriksson (M).

Investering för framtiden

Att budgeten dragit över verkade dock inte störa Trollhättanborna under lördagen. Massor av människor hade tagit sig till invigningen i värmen. Och när nedräkningen var över kunde de andas ut – bron fälldes ner som den skulle och ackompanjerades av både JAS-plan och orkester.

Sen återstod bara premiärpromenaden för de många åkskådarna. Men den som inte hann dit idag, kommer ha gått om tid på sig, enligt kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en investering för framtiden, den kanske kommer stå i 200 år. Så det är med stolthet som vi står här idag, säger Peter Eriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.