Vet du inte var du ska fira midsommar? Vi har samlat ihop ett axplock av tillställningarna runt om i länet. Foto: SVT

Här kan du fira midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Blommor i håret, dragspel och ringdans. Känner du för ett traditionellt midsommarfirande finns det många alternativ i Västsverige.

Småbarn och pensionärer hoppar fram medan de sjunger ”Små grodorna”.  Genom sången hörs skratt från fikakön. Regnet stänker i ansiktet. Det är midsommarafton.

– Jag tycker att dansen är det roligaste med midsommar. Det är en alldeles fantastiskt fin tradition och jag tycker att det är viktigt att föra den vidare till våra barn, säger Kristina Ljungberg.

Sedan 1960-talet har Kristina Ljungberg och hennes familj firat midsommar på Nääs i Floda, där midsommardansen har sitt ursprung. Hon är med i Näässamfundet som har ordnat midsommarfirande på Nääs i femtio år.

– Det är väldigt populärt. Det brukar komma uppemot 6.000 personer, om det är bra väder vill säga, säger hon och skrattar.

– Det är så glatt och så vänlig stämning. Och så dansar man till solen går upp på midsommardagen, om man orkar.

Alltid på en fredag

Den kristna kyrkan firade midsommar till minne av Johannes döparens dag den 24 juli. Nu förknippas midsommar mer med sommarsolståndet, något som firas i många kulturer. Sedan 1950-talet firas midsommarafton i Sverige alltid på den fredag som infaller mellan den 20 och 26 juni, för att bättre passa in i arbetsveckan.

På Nääs i Floda har man ordnat traditionsenligt midsommarfirande sedan 1800-talet.  Här firas det i två dagar. På midsommarafton ordnas det dans runt midsommarstången och folkdans och på midsommardagen håller man bondbröllop och dansar.

Det är alltifrån ”Små grodorna” och alla de andra vanliga danserna runt midsommarstången där alla kan vara med. Men sedan är det också tango och folkdans i olika former, säger BjörnTysell som är med i Näässamfundets styrelse.

Dansen kommer från Nääs

Dansen runt midsommarstången börjar klockan 17.00 och dansen fortsätter hela kvällen och natten.

– De är fantastiska, de som dansar. Det är många äldre personer, men det är otroligt vad de dansar. De ser ut att glömma tid och rum, säger Björn Tysell.

Faktum är att midsommardansen har sitt ursprung från Nääs. Under slutet av 1800-talet höll de kurser i dans som sedan spred sig över landet.

– Det är ju roligt om det stämmer och jag tycker att midsommarfirandet här är fantastiskt.  Jag har ju varit med sedan 1960-talet men nu finns det unga människor, i 30-årsåldern, som är med och driver firandet, säger Kristina Ljungberg.

– Det är en fin tradition för många familjer, de är här år efter år och firar midsommar.

Här är ett axplock av midsommarfirande i Västsverige

SKÖVDE: Traditionellt midsommarfirande med Skövde Folkdansgille i Boulognerskogen klockan 14.00. Dans och lekar kring midsommarstången och folkdansuppvisning.

LIDKÖPING: På Läckö slott blir det dans runt midsommarstången klockan 16.00. Midsommarstången kläs klockan 14.30. Servering finns.

FALKÖPING: Traditionellt midsommarfirande i Fornetorp med ringlekar och dans, underhållning, kämpalekar och dragkamp. Från 14.30.

GRÄSTORP: I Åsevi blir det musik och dans runt midsommarstången klockan 13.30. Arrangörerna bjuder på fika.

VARA: På Almesåsen vid Ryda bygdegård blir det dans runt midsommarstången, underhållning och servering med start klockan 15.00. Stången kläs klockan 17.30 på torsdagen. 

BORÅS: Traditionell dans och lek runt midsommarstången i Ramnaparken. Firandet börjar klockan 11.00 och håller på till klockan 16.00.

ULRICEHAMN: Midsommarfirande med Ulricehamnsbygdens Folkdanslag på Lassalyckan med start klockan 15.00.

HERRLJUNGA: Traditionellt midsommarfirande vid hembygdstugan i Hudene, Hyberget. Musik och underhållning kring midsommarstången med start klockan 14.00.

KINNA: Midsommarafton på Marieberg med insläpp klockan 15.00

SVENLJUNGA: Midsommarfirande i Svenljunga Hembygdspark klockan 15.00. 

BOLLEBYGD: Midsommar firas i Hembygsparken i Bollebygd mellan klockan 14.00-16.00.

ALINGSÅS: Traditionellt midsommarfirande i Gräfsnäs slottspark och underhållning med start klockan 17.00. Midsommarstången kläs klockan 10.00.

DALS LÅNGED: Traditionellt midsommarfirande på Baldersnäs herrgård börjar klockan 11.00 när midsommarstången kläs. Det bjuds också på tävlingar, dansuppvisning och fiskdamm. Servering finns.

BENGTSFORS: Traditionelt midsommarfirande på Gammelgården på Majberget med start klockan 13.00. Underhållning av folkdansgille och servering.

FÄRGELANDA: Midsommarfirande på Ödeborgsvallen mellan klockan 10.00 och 14.00. Traktorkortege från Folkets park från klockan 10:30.

TROLLHÄTTAN: Midsommarfirande på Vårhaga sommargård från klockan 16.00. Underhållning och folkdansuppvisning. Avslutas med knytkalas klockan 20.00

VÄNERSBORG: På Karlsrogården startar midsommarfirandet klockan 14.00 med musik och tipspromenad. Dans runt midsommarstången 16.00. Firandet avslutas med dansuppvisning.

TJÖRN: Traditionsenligt midsommarfirande på Bräcke mellan klockan 14.00 och 16.30. Loppmarknad, lotterier och servering finns.

ORUST: Klockan 12.00 blir det dans runt midsommarstången vid Sörkilens badplats i Ellös. Lekar, fiskdamm och servering.

LYSEKIL: Traditionsenligt midsommarfirande i stadsparken klockan 11.00. Midsommarstången kläs klockan 09.00

STRÖMSTAD: Midsommarfirande med musik och dans vid friluftsmuseet Fiskartorpet från klockan 15.00. Servering finns.

KUNGÄLV: Traditionellt midsommarfirande med danslekar och folkdansuppvisning runt midsommarstången från klockan 15.00. Lotter och servering.

PARTILLE: Midsommarfirande vid Kåsjögården. Dragspelsunderhållning och servering. Midsommarstången kläs klockan 14.00. Det blir dans runt midsommarstången 15.00.

FLODA: Traditionellt midsommarfirande på Nääs klockan 17.00. Midsommarstången kläs klockan 09.00. Dans och servering fram till solen går upp på midsommardagen.

MÖLNDAL: Traditionellt midsommarfirande på Gunnebo slott och trädgårdar. Det blir traditionella ringlekar, dansuppvisning, musikunderhållning och barnaktiviteter mellan klockan 12.00 och 17.00. Servering finns.

GÖTEBORG: Midsommarfirande och folkdansuppvisning framför Björngårdsvillan i Slottsskogen med start klockan 16.00.

GÖTEBORG: I Galaxen i Bergjön ordnas dans runt midsommarstången, ponnyridning och servering. Midsommarstången kläs 10.00 och dansen börjar 11.30.

GÖTEBORG: I Angereds stadspark blir det traditionellt midsommarfirande från klockan 11.45.

GÖTEBORG: I Vrångö hamn blir det traditionellt midsommarfirande från klockan 14.00.  Lekar och servering. Midsommarstången kläs klockan 18.00 på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.