Sedan 1893 firar vi Sveriges nationaldag till minnet av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Officiellt blev det Sveriges nationaldag 1983, dessförinnan kallades den för svenska flaggans dag.
Inspirerade av grannarna Danmark och Norge tog också vi över firandet av vår nation. Det togs fram flera förslag på dagar men så föll det sig så att Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare, anordnade en vårfest. Sista dagen av firandet inföll 5 juni, vilken han kallade för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag 6 juni”.
Och sedan 2005 är nationaldagen officiellt en helgdag.
Firande runtom i regionen
För den som vill fira dagen och befinner sig i Stenungsund, så sker festen i Kulturhusparken. Från klockan 15:00 bjuds det på musik, tal och sång.
Barnen kan prova på ansiktsmålning, dragkamp och storschack. Det blir också tårtkalas för den sugne.
I Nolhaga park i Alingsås blir det musik, glass och underhållning. Lite närmare Göteborg i Partille firas nationaldagen i Stadsparken. Där blir det lek, trolleri och sång av Idoltvåan Hanna Ferm. Där hälsas också nya svenskar välkomna.
– Det blir en härlig dag där man kan hänga, gå runt och mysa och umgås. Det blir en glad dag, säger kultursamordnaren Maria Dahl som jobbar i Partille kommun.
Är det viktigt att fira nationaldagen?
– Ja det tycker jag verkligen, det blir en känsla av gemenskap och stolthet. Och vi tänker på landet vi bor i och allt som är bra. Speciellt också när vi har flera nya svenskar här.
Lite längre bort från Partille vid Hammarkulletorget blir det flagghissning, folkdans och underhållning av Cirkus Unik, The Burnstein Orchestra och ett storband från Angereds kulturskola. Och ute i skärgården på Orust kommer två stycken 1600-talskanoner avfyras för den som vill ha ett mer högtidligt firande.
I Västra parken i Kungälv avgår ett flaggtåg mot Fästningsholmen klockan 13:30. I Fästningsparken blir det ett fortsatt firande med författaren Björn Ranelid och underhållning med elever från Mimers hus. På plats finns också Sveriges mästerkock Louise Johansson, musikalartisten Peter Johansson med band och paradorkestern Vikingarna med drillflickor.
Medborgarskapsceremoni i Slottsskogen
I Slottsskogen anordnas Göteborgs Stads årliga medborgarskapsceremoni. En inbjudan har skickats ut till 4 903 nya göteborgare som fick svenskt medborgarskap 2017. De nya svenskarna kom i år från 140 länder. De flesta från Bosnien-Hercegovina, Etiopien, Indien, Irak, Iran, Makedonien, Polen, Somalia, Storbritannien, Syrien, Thailand, Turkiet med flera länder. Vid stora dammen bjuds det på musik, tal och danslekar.
För den festivalsugne så äger nya musikfestivalen Garden rum i Trädgårdsföreningen.