Foto: TT

Så firas nationaldagen i västsvenska städerna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen den 6:e juni firas nationaldagen runt om i Sverige. Här är några av firanden i väst.

Göteborg

I Slottskogen kan man njuta av gratiskonsert med Göteborgs Symfoniker klockan 14. Tidigare samma dag hålls också en högtidlig ceremoni i Slottsskogen för alla nya göteborgare som fick svenskt medborgarskap 2018. Dagen firas också på Hammarkulletorget klockan 13.30 med flagghissning och artister.

Borås

Borås stad bjuder in till nationaldagsfirande i både Ramnaparken och Stadsparken. Klockan åtta är det flagghissning till följd av kaffe och underhållning av en saxkvartett i Ramnaparken. Scenunderhållning, ansiktsmålning och prickskytte är några av de aktiviteter som pågår i Stadsparken från klockan 11 och framåt. Under eftermiddagen så väntar traditionsenligt firande med hemvärnets musikkår, alllsång och barnkör.

Skara

I Skara väntas folkfest med underhållning för både stora och små med marknad och tivoli på Klostergatan. I Ollins park och på Hötorget blir det ponnyridning och barnaktiviteter från klockan 11. Där kan man kan också träffa domkyrkans nye domprost Robert Lorenzton eller låta sin hund testa på dogparkour.

Trollhättan

I Trollhättan så bjuder kommunen in till firande på Spikön och i Sjuntorp. Klockan 16 är det programstart på Spikön. Där kommer N3 Symfoniorkester framföra Abba tillsammans med solister. Firandet avslutas med Sveriges nationalsång och efter det bjuds det på glass.

Klockan 16 är det också samling på Sjuntorpsvallen där bland annat Sjuntorpsmusiken och Lilla Edets Musikförening bjuder på ljuva toner.

Uddevalla

Är du sugen på att fira på Gustafsberg så kan du åka gratis med skärgårdsbåtarna dit. Första turen avgår från Södra Hamnen klockan 10.30. Där välkomnas nya svenska medborgare med högtlidligt firande och sång i socitetessalongen. Klockan 13 börjar en dans- och dockteaterföreställning för de små. Tipspromenadm orientering och korvgrillning är också några av aktiviteterna som pågår under dagen. Klockan 20 bjuder Uddavalla kammarkör in till nationaldagskonsert i Uddevalla kyrka.

I klippet nedan kan du se hur det såg ut när soldater övade i Göteborg på nationaldagen 2018:

Jas 39 Gripen

I samband med firandet genomför Skaraborgs flygflottilj en nationaldagsflygning med två Jas 39 Gripen. Här kan du se när planen susar förbi din ort:

Ulricehamn: Stureparken, 13:47

Borås: Stadsparken, 13:50

Göteborg: Götaplatsen – Avenyn, 13:58

Kungälv: Bohus fästning, 14:01

Stenungsund: Kulturhusparken, 14:03

Ljungskile: Ljungskiles torg, 14:05

Uddevalla: Gustavsberg – Bohusläns museum, 14:07

Vänersborg, Plantaget, 14:09

Trollhättan: Klaffbron – övre slussen, 14:11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.