Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Larsson och Elias Berndtzen fick se en späckhuggare i viken Strömsund utanför Smögen. Foto: Jörgen Larsson/Elias Berndtzen

Här möter Olle och Elias en späckhuggare vid Smögen

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna Elias Berndtzen och Olle Larsson fick oväntat sällskap intill sin båt när de var ute och fiskade i närheten av Smögen på Västkusten – nämligen en späckhuggare.

Se späckhuggaren i klippet ovan.

Det var under söndagkvällen som späckhuggaren syntes vid Smögen, något som P4 Väst var först med att berätta om.

– Jag fick ganska mycket puls, säger Olle Larsson till radion.

En Facebook-grupp med runt 5000 medlemmar samlar bilder och iakttagelser av späckhuggare i svenska vatten. De senaste veckorna har flera observationer längst västkusten gjorts.

Späckhuggare

Späckhuggaren är en tandval och den största i sin familj Delphinidae, som även inkluderar de arter som vi kallar delfiner. På engelska kallas späckhuggaren för killer whale (mördarval) eller orca, som kommer från det latinska namnet.

Det finns flera olika slags späckhuggare som skiljer sig åt i utseende, beteende samt i vad de äter och vilka ljud de använder. En del forskare vill, med stöd i genetiken, dela upp späckhuggarna i hela fyra olika arter.

Källa: Världsnaturfonden WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.