Amfibiesoldaterna Ludvig Adolfsson och Love Östman spanar efter en främmande makt ute på Galterö. Foto: Adam Ihse/TT

Här övar soldaterna på att skydda Göteborgs hamn

Publicerad

Samtidigt som Försvarsmakten stöttar sjukvården måste hamnarna på Västkusten fortfarande kunna skyddas för att säkra landets försörjning. Därför genomför den svenska marinen just nu en stor militärövning för närmare 2 000 soldater och sjömän i landet.

I början på april kom beskedet att Försvarsmakten ställer in den planerade jätteövningen Aurora 20, som var tänkt att bli den största försvarsövningen på 20 år och innefatta cirka 25 000 deltagare, från 12 länder utöver Sverige. Orsaken är den rådande covid 19-pandemin.

Istället genomförs Swenex 20 där cirka 400 soldater och sjömän på Västkusten tränar på att skydda hamninloppet.

Coronapandemin

Varför har ni valt att genomföra den här övningen, trots coronapandemin?

– Försvarsmakten måste kunna försvara Sverige och hantera svåra påfrestningar i det civila samhället, annars är det ingen poäng med att ha ett försvar. Just nu blandar vi inte enheter som vi brukar och sen har vi en bra uppföljning på vad som händer om någon blir sjuk, säger major Marcus Appelgren.

Starta klippet för att se soldaterna öva på Galterö, en strategisk punkt för att försvara Göteborgs hamn.

Swenex 20

Swedish Naval Exercise, eller Swenex, genomförs vanligtvis årligen, och just i år pågår den mellan 11 och 21 maj.

Totalt deltar cirka 2000 officerare, civila, soldater och sjömän från de marina förbanden, varav ungefär 400 befinner sig på Västkusten.

Övningen genomförs även på Östkusten där målet är att försvara Sverige mot en angripare.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet