Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på stridsövning i klippet. Foto: SVT

Här övar svenska och franska soldater på att möta ett angrepp mot Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Helikoptrar lyfter och landar, soldater bordar fartyg och plötsligt kommer ett meddelande om att några skadats.

– Vi försöker göra det så realistiskt som möjligt. Nu är det allvar och vi måste öva på riktigt, säger Jenny Ström som är sjöstyrkechef och leder arbetet.

Aurora 23 är en av de största militärövningarna på närmare 30 år och övningen syns i hela Sverige. I det scenario som övningen bygger på angriper en främmande makt Sverige. Nu har angreppet nått Västkusten och Göteborgs hamn.

– Amfibieregementet, Amf 4, är ett nystartat förband och det är alltid viktigt att öva. Här får vi dessutom samarbeta med flottan och franska kollegor som har kommit hit med fregatten Normandie, säger Fredrik Herlitz som är regementschef. 

Ombord på den franska fregatten finns luftvärnsrobotar som kan nå 60 kilometer. Något som Sverige fortfarande saknar.

– Det här är övning, men man kan säga att vi stärker säkerhetsläget bara genom att finnas på plats och öva också, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

Viktig för hela Norden

Västkusten och Göteborgs hamn är viktiga för Sveriges import och export, hälften av Sveriges containerstransporter går via hamnen. Men det är också en viktig knutpunkt för att föra in militärt stöd vid kris och krig.

– Hamnen är viktig för hela Norden och många har ett intresse av att vi kan säkra vägen in, säger Jenny Ström som annars är chef för Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Se mer från övningen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.