Foto: Håll Sverige rent

Här plockar frivilliga skräp under Kusträddardagen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals frivilliga i landet gav sig under lördagen ut på skräpjakt i den nordiska aktionen Kusträddardagen.

– Vi har hittat mycket ballonger av någon anledning, säger Eva Blidberg på plats på Syd-Långö utanför Strömstad.

Eva Blidberg har precis klivit i land i Strömstad igen efter dagens skräpplockarutflykt. Hon räknar snabbt ihop sopsäckarna de fått med sig.

– Det är cirka 80 fyllda säckar, mest plast i. Dunkar, korkar och mycket platsrep.

Ett 60-tal personer i blandade åldrar tog i förmiddags en båt från Strömstad till Syd-Långön för att spendera dagen på Syd-Långön och plocka skräp.

”Ballonguppsläpp – ett elände”

Det hela är en del av arrangemanget Kusträddardagen som Håll Sverige rent ordnar med för andra året tillsammans med sina systerorganisationer i Norden.

– Vi hittade mycket ballonger också. Det brukar vara så, det är alla ballonguppsläpp som är ett elände, säger Eva Blidberg marinexpert på Håll Sverige Rent.

”Man blir ivrig”

strandstädarkartan på renkust.se kan man se de olika städinitiativ som privatpersoner tagit för delta i Kusträddardagen under lördagen.

– Det kan vara ett grannskap som går ihop. Det är lite som att plocka svamp. Man blir ivrig och när man kommer hem känns det som man har gjort något bra, säger Eva Blidberg marinexpert på Håll Sverige Rent.

Fakta: Skräpet på våra stränder

Mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall och plastskräp från land beräknas hamna i haven varje år.

Plast som hamnat i havet försvinner inte. Skärpet fragmenteras i stället till mindre och mindre bitar som så småningom blir mikroplast som finns kvar i haven i hundratals eller kanske tusentals år.

Det vanligaste skräpet är plastbitar som inte går att identifiera, följt av fimpar, plastpåsar och förpackningar från godis, glass och snabbmat.

Vid Nordiska kusträddardagen i fjol uppmättes över 25 000 skräpföremål per 100 meter på en strand i Bohuslän.

Källa: Håll Sverige Rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.