Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det nya vapnet AK24 provskjutas på testbanan i Karlsborg. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Här provskjuts försvarets nya eldhandvapen AK24 i Karlsborg

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga automatkarbiner hos Försvarsmakten ska bytas ut mot modernare vapen. Nu provas nya AK24 med 2 000 skott om dagen – på testbanan i Karlsborg.

Våren 2023 tecknade Försvarets materielverk, FMV, ett ramavtal med den finska leverantören Sako om nya eldhandvapen. Det är den utvalda modellen automatkarbin 24 som nu provas.

Testpersonalen skjuter 2 000 skott om dagen, vilket är lika mycket som en soldat skjuter – på ett år.

– Det ser bra ut och vi har skjutit 29 000 skott från ett vapen utan något större problem, säger Tony Ferm som är systemingenjör och testskjuter på anläggningen i Karlsborg.

Rätta ersättaren?

Inom Försvarsmakten har det förekommit diskussioner om automatkarbin 24 är den rätta ersättaren, men Anders Hedman som är provplatschef känner sig trygg med det nya vapnet.

– Det är ett bra vapen. Men det finns alltid olika smak och det är ungefär som att diskutera vilken bil man tycker är bäst, säger han.

100 000 vapen ska bytas ut

Under sommaren testas karbinen ute på fyra olika förband och vid årets slut ska 7 500 vapen ha levererats från den finska fabriken. Men på sikt är det sammanlagt 100 000 automatkarbiner som ska bytas ut.

– Det handlar om många vapen. Men de gamla som är från 1980-talet börjar bli slitna och nu måste man göra det här, säger Anders Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.