Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Wedels modernistiska glasmosaik har funnits sedan Valhalla invigdes 1956 i Göteborg. Foto: SVT

Här renoveras mosaikväggen på Valhallabadet – trots att badet ska rivas

Publicerad

Ett av Västsveriges största konstverk ska få en ansiktslyftning. Tre konservatorer arbetar just nu med att återställa Valhallabadets över 700 kvadratmeter stora mosaikvägg till ursprungligt skick.

– Det känns ärofyllt att få vara med och återställa det till sin forna glans, säger Lisa Holmgren, stenkonservator.

Se restaureringen och SVT:s arkivbilder från öppningen av Valhallabadet 1956 i klippet.

Nils Wedels modernistiska glasmosaik har funnits sedan Valhalla invigdes 1956 i Göteborg. Med tiden har sättningar i byggnaden orsakat sprickor i fasaden, puts har lossnat och en del av de tusentals mosaikbitarna i olika färger har fallit ner.

Totalt kostar renoveringen 800 000 kronor och tre konservatorer är i full färd med att återställa verket.

Badet ska rivas

Renoveringen ingår i kommunala fastighetsboalget Higabs underhållsplan och genomförs trots det liggande förslaget att riva Valhalla och bygga ett nytt badhus. Kommunalrådet Axel Johansson (M), som själv en gång lärde sig simma på Valhalla, försäkrar att viljan att bevara mosaiken är stark.

Men han vill inte ge några definitiva besked då det fortfarande är tidigt i den politiska processen.

– Det finns väl egentligen två alternativ. Antingen att flytta väggen eller att den på något vis byggs in i det nya. Att ta vara på kulturvärdena är viktigt. Att den här restaureringen genomförs är i sig ett tecken på den starka vilja som finns att bevara det, annars hade det nog inte varit värt det, säger Axel Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.