Foto: SVT

Här rivs Medeltidens värld

Publicerad

Nu rivs den rosa borgen som har kostat kommuninvånarna över 100 miljoner kronor.
– Det här är inte en satsning som jag tror några av våra politiker är stolta över, säger kommunstyrelsen ordförande.

Denna vecka rivs Medeltidens värld i Götene.

Det som skulle ha blivit en välbesökt äventyrspark blev istället en lång och kostsam historia för kommunen, med en sammanlagd kostnad på över 100 miljoner kronor. En kostnad som landade på Götenes kommuninvånare.

– Alternativet hade varit att vi lagt pengarna i kassakistan och byggt lite mer. Men jag ser inte att vi har missat några investeringar på grund av detta, säger Åsa Karlsson, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i det kommunala bolaget Medeltidens värld.

Parkens historia startade 2007 då Götene kommun köpte kulisserna från Arn-filmerna för att bygga en medeltidspark. 2008 invigdes parken, som fick namnet Medeltidens värld.

LÄS MER: Svågerpolitik, E-type och arga Götenebor

Inget politikerna är stolta över

Men besökarna uteblev och 2010 klev Bert Karlsson in i bilden. Man byggde en rosa medeltidsborg för 8 miljoner kronor och kommunen skriver ett avtal med Bert Karlssons bolag på 20 års tid.

Projektet blöder pengar, och 2013 tas beslut i kommunfullmäktige om att avveckla projektet.

Men det är alltså först nu, 2018, som rivningen av borgen och återställandet av marken genomförs.

– När man tog beslutet 2013 fanns ingen återvändo, utan då såg man att vi måste göra ett avslut, vi kan inte hålla på och lägga mer pengar. Det här är inte en satsning som jag tror några av våra politiker är stolta över, säger Åsa Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medeltidens värld

Mer i ämnet