• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrietta Sundberg, Hanna Kalesse och Carlotta Hillger var tre av drygt 200 deltagare som sökte lösningar på ojämlikheterna i vården på helgens ”hackathon”. Foto: SVT

Här samlas hackare i Göteborg – för att göra vården mer jämlik

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 personer deltog i helgen på ett så kallat ”hackathon” i Göteborg för att hitta lösningar på ojämlikheterna i vården – mellan män och kvinnor.

– Vi hoppas att vi verkligen kan göra skillnad med de här dagarna, säger Cecilia Edebo, vd på Sahlgrenska Science Park.

Skillnaden mellan könen inom vården märks bland annat på att kvinnor är underrepresenterade i kliniska prövningar, vilket kan resultera i felaktig vård och därmed riskera kvinnors hälsa.

För att minska dessa ojämlikheter bjöd samverkansorganisationen Health Innovation West tillsammans med GoCo, Sahlgrenska Science Park, och AstraZeneca i helgen in till HackHerHealth. Ett så kallat ”hackathon” där människor träffas för att tillsammans lösa en uppgift.

– Vi hoppas få fram en massa olika lösningar som kan adressera klyftan som finns mellan könen i medicinsk forskning, säger Cecilia Edebo, vd på Sahlgrenska Science Park.

Stort intresse

Och intresset för att komma fram med innovativa vårdlösningar var stort. Arrangörerna hade räknat med cirka hundra deltagare men det slutade med över det dubbla – 221 personer, indelade i lag om cirka tre i varje. Flertalet var tech-intresserade unga kvinnor.

– Det är det perfekta stället att kombinera mina kodningskunskaper med sjuk- och hälsovård på ett sånt sätt att man faktiskt kan göra skillnad, säger en av deltagarna, Carlotta Hillger.

Matchmaking mellan kvinnor och läkare

Ett av lagen som SVT Nyheter Väst fick prata med hade en idé om att ta fram en matchmaking-app. Appen skulle matcha kvinnor som av olika anledningar inte kan ta vissa mediciner – med läkare som letar efter just sådana kvinnor till forskning eller studier.

– Det känns viktigt för vi vet att det är mycket färre kvinnor som representeras för olika mediciner, säger Henrietta Sundberg som deltog tillsammans med Carlotta Hillger och Hanna Kalesse.

Pengar och mentorshjälp till vinnaren

Deltagarna får i uppgift att jobba med fem olika utmaningar. En domare kommer utse de bästa lösningarna som får presentera sina idéer den 19 april. I potten finns en dels en prissumma men också mentorshjälp och möjlighet att fortsätta utveckla idéerna.

Hör mer från deltagarna vid HackherHealth i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.