• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inger Näslund, expert på hav- och fiskefrågor WWF, är orolig för att människor inte tar hoten mot haven på allvar. Foto: SVT

Här simmar hajarna mot friheten

Uppdaterad
Publicerad

I strålande solsken simmade sex hajar under tisdagen mot friheten. Nu väntar förhoppningsvis ett långt liv i havet där de kan bidra till ett starkare bestånd.

Hajsläppet vid Havets hus brukar locka storpublik. Men i år höll man det hemligt in i det längsta för att undvika folksamling. Det var först när karet med de sex hajarna rullades ut på kajen som besökarna i Lysekil förstod att något skulle hända.

Sedan 2003 har Havets hus släppt ut småfläckig rödhaj i Kattegatt. Med årets tillskott är man uppe i 130 exemplar. Alla av dem är märkta utifall att de hittas eller fiskas upp av misstag. Den haj som rört sig längst hittades i Oslofjorden, 15 år gammal. 

Inte längre rödlistad

Världsnaturfonden WWF är sedan flera år med och stöttar arbetet. Kunskapsläget kring den småfläckiga rödhajen är idag bättre än när projektet startade och arten är sedan i år inte längre rödlistad.

– Jag är både glad över de positiva förändringarna men är också orolig för att människor inte tar hoten mot haven på allvar, säger Inger Näslund, expert på hav- och fiskefrågor WWF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer