Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Världsunikt i bilbranschen” – följ med på en rundtur i Volvos centrum för mjukvarutestning i Torslanda, och hör hur testhallen kommer fungera. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här ska ny teknik testas på Volvos bilar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Volvo öppnar upp ett nytt center för mjukvarutestning i Göteborg. Här kan mjukvaror testas virtuellt från hela världen. Anläggningen väntas skapa upp mot 300 nya jobbtillfällen.

Den nya anläggningen på 22 000 kvadratmeter kommer att ligga bredvid bolagets befintliga forskning och utvecklingsanläggningar i Torslanda, Göteborg.

Satsningen kommer till att börja med sysselsätta 100 nya anställda, en siffra som företaget tror kommer växa till det tredubbla på sikt.

Bilar med trådlösa uppdateringar

Investeringen är en av Volvos största, enligt företaget, och målet är att vara ledande inom integrerad mjukvaruteknik i bilar.

– Det här är en verksamhet som är, tror vi, världsunik i bilbranschen, säger Anders Bell, global chef för forskning och utveckling på Volvo cars.

Redan idag har företaget bilen EX90 och EX30 SUV som trådlöst uppdateras kontinuerligt, på samma sätt som en dator. Det kan handla om exempelvis infotainment-funktioner i bilen.

Ett skäl till att hallen finns är också för att minska risken för hackning. Varje aspekt ska testas för att ligga i framkant.

Vi vill se till att allt är vattentätt innan produkterna rullar ut till kunderna, säger Anders Bell.

Centret kommer att rymma cirka 500 testriggar och digitala testmiljöer, vilket är en ökning från cirka 200 stycken.

Självkörande bilar

Mjukvarutestningen som görs här kommer i framtiden kunna användas för självkörande bilar.

– Det är en del av vår framtidsplan. Området kräver en omfattande testning av mjukvara och teknologi. Men det begränsas inte till det, utan görs för både nuvarande och framtida bilar, säger Anders Bell.

I klippet får du en rundtur på det nya mjukvarutestcentrat.

Det nya mjukvarutestcentrat är på 22 000 kvardratmeter. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.