Foto: Förslagsskiss framtagen av PP arkitekter.

Definitiva beskedet: Här ska Uddevallas nya badhus ligga

Publicerad

Efter tolv års debatt och många politiska turer är Uddevalla nu ännu ett steg närmare en ny simhall. Efter omröstning i kommunfullmäktige stod det under onsdagskvällen klart att den ska byggas där nuvarande badhus ligger.

För två år sedan togs ett beslut om det nya badet skulle ligga där det befintliga finns i dag. Men sedan i början av förra året har Alliansen drivit frågan om att det nya badhuset skulle förläggas till Rimnersvallen där det redan finns flera idrottsanläggningar. Tanken var att det skulle frigöra mark till bostäder, samtidigt som det gamla badet kunde användas tills det nya var byggt.

Ingen flytt till Rimnersvallen

Men under onsdagskvällen röstade en klar majoritet ner Alliansens förslag. Därmed blir det ingen flytt till Rimnersvallen, utan ursprungsplanen att det nya badet ska byggas där det gamla står kommer att följas. Magnus Josephson, ordförande i Uddevalla Sim, är lättad.

– Det är positivt, nu är vi framme. Vi har varit oroliga för att det ska dras i långbänk, det viktiga är att det händer något nu, säger han.

Ersättningsanläggningens placering inte färdig

Tidigare hade föreslagits att utebadet Landbadet tillfälligt skulle byggas över för att ersätta badhuset tills det nya var färdigt, men så blir det inte. Istället ska olika alternativ utredas. För Uddevalla Sim är det viktigt att hallen blir tillräckligt stor och att den ligger på en plats dit det är lätt att ta sig.

– Den stora frågan för oss är att det finns nog med yta för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet, som är ganska omfattande, säger ordförande Magnus Josephson.

50-metersbassäng med tio banor

Uddevallas nuvarande badhus byggdes 1974 och staden har i många år varit i behov av ett nytt. Den första utredningen gjordes redan 2006, men kommunen sköt då upp ärendet då de ekonomiska förutsättningarna för ett bygge saknades.

Det nya badhuset ska ha en 50-metersbassäng med tio banor och ska får enligt kommunfullmäktige kosta som mest 464 miljoner kronor. Byggstart planeras till 2020 och badet förväntas står klart 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer