Kycklingklubbor skrivs ut i 3D-printer – ska få äldre att känna matglädje

Uppdaterad
Publicerad

3D-printad mat? Det kanske låter konstigt men det är just vad forskare vid RISE utvecklar. Personer som har svårt att svälja ska kunna få purémat som ser ut mer som riktig mat.

– Om man vill ha en kanelbulle till fikat så ska man kunna 3D-printa den, säger forskaren Astrid Ahlinder.

Närmre sex procent av den vuxna befolkningen och 40 procent av de över 70 år lider av dysfagi. Det vill säga att man får problem att tugga och svälja. Lösningen är ofta att man äter så kallad timbalmat, en specialkost där mat bland annat mosats till en puré för att den ska bli lättare att svälja.

Formar maten i 3D-printer

Nu arbetar forskare på forskningsinstitutet RISE i Göteborg, med en ny teknik, där man med hjälp av en 3D-printer formar den lättsvalda maten för att se ut som en riktig måltid. Till exempel kycklingklubbor eller broccolibuketter.

– Vi vill underlätta för folk med tugg- och sväljsvårigheter att att få mer glädje för mat helt enkelt, säger forskaren Astrid Ahlinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.