Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsfilmen är av stor betydelse för att förstå händelseförloppet som utspelade sig på en spårvagn i Göteborg i mitten av augusti då en kvinna sköts. Foto: Polisens förundersökning

Spårvagnsskottet i Göteborg fångades på film – kvinna träffas

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna visar hur mannen tar upp en pistol ur en väska, fingrar på den stund. Plötsligt går skottet av.

Kulan träffar en kvinna som sitter några meter framför honom i spårvagnen.

– Det är en extremt ovarsam hantering av ett skarpladdat vapen i en befolkad miljö, säger åklagaren Niclas Högdén.

Filmen är av stor betydelse för att förstå händelseförloppet som utspelade sig på en spårvagn i Göteborg i mitten av augusti.

På fredagen åtalades en man i 60-årsåldern, misstänkt för att ha skjutit en kvinna i 30-årsåldern. Hon träffades av skottet i buken och skadades allvarligt.

Mannen åtalas nu för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.

Accepterar förklaringen

Enligt åklagaren talar dock allt för att mannen sköt henne av misstag, vilket han anser stärks av bilderna från övervakningskameran. Pistolen fanns i en väska som mannen uppgett att han hittat vid en lyktstolpe.

– Det framgår ganska tydligt att han inte känner till vad som finns i väskan sedan tidigare. Givet vad som framkommit i utredningen får jag acceptera den förklaringen, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Polisen kände igen mannen från övervakningsbilderna och han kunde snabbt gripas. Mannen själv nekar till att han varit straffbart oaktsam.

Pistol tillhörde annan man

Den pistol som användes tillhörde en annan man som hade licens för vapnet. När den personen hörts i utredningen har han bekräftat att han blivit av med sitt vapen vid tidpunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.