Många bilister smiter före bilköerna genom att ta bussfilen. Foto: TT

Här smiter bilisterna före i bussfilen

Uppdaterad
Publicerad

Många bilister struntar i lagen och kör i bussfilen. Och det är de stora lederna in mot stan som är mest drabbade.

Det senaste året har polisen haft en stor insats på ett antal vägsträckor som är särskilt utsatta vad gäller olagliga omkörningar i bussfilen. Och det är många som smiter före köerna genom att ta bussfilen.

– De bidrar till ett aggressivt körbeteende som påverkat trafiken negativt och orsakar en dålig rytm, säger Jan Bertilson på polisens trafiksektion i region väst.

Stora lederna in mot stan mest drabbade

E6 mot Kungälv, infarten från E20 vid Munkebäck, E6 mellan Backadal och Stigs center och väg 40 förbi Kallabäck är vanligast när det gäller olagliga omkörningar i bussfilen.

– Vi kan se att det är ett problem som är utbrett i Göteborgsområdet. Oftast är det i rusningstrafik som bilister tar den enkla, men olagliga vägen, säger Jenny Wester, chef för trafiksektionen i polisregion väst till tidningen Göteborg Direkt. 

Kan ge bot på tusen kronor

Att köra i bussfilen är olagligt och kan ge en ordningsbot på tusen kronor om man blir ertappad. Trots det smiter många bilister före bilköerna i bussfilen, särskilt i rusningstrafik. En av anledningarna är att det finns en vanlig missuppfattning bland bilister att bussfilen får användas som samåkningsfil, alltså om man är fler än två personer i bilen. Men i Göteborg finns bara en sådan sträcka, nämligen Dag Hammarsköldsleden. Och förutom att det är olagligt, är det också farligt, säger Jan Bertilson.

– De som kör i bussfilen orsakar olyckor som i sin tur bidrar till köerna, förutom att de då begår ett regelbrott, säger han.

Här är de olagliga omkörningarna i bussfilerna vanligast:

– E6 i södergående riktning mot Kungälv

– Infarten från E20 vid Munkebäck

– E6 mellan Backadal och Stigs center

– Väg 40 förbi Kallebäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.