Det var protester utanför Göteborgs universitet under torsdagen. Foto: SVT

Protest under SD-föreläsning på universitet

Uppdaterad
Publicerad

Först startade ett upprop för att stoppa en föreläsning med Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

Sedan startade ett upprop mot uppropet. Under torsdagen hölls föreläsningen, samtidigt som en manifestation pågick utanför.

– Den här föreläsningen har varit planerad sedan länge. Vi tycker att alla riksdagspartier ska få komma hit och prata om hur de arbetar med politisk kommunikation, säger prefekten som arrangerat föreläsningarna.

Mot slutet av Richard Jomshofs föreläsning ställde sig en kvinna upp och ropade ut kritik mot universitetet. Hon leddes ut, och Richard Jomshof slutförde sedan föreläsningen för en välbesökt men inte helt full sal av åhörare.

Utanför hade mellan 40 och 50 personer samlats innan föreläsningen för att manifestera.

– Jag vill inte ge dem en plattform genom att de får föreläsa på vårt universitet. Det är många studenter som känner sig otrygga med deras närvaro, säger Rakel Wiberg, en av personerna som deltog på manifestationen.

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG genomförde föreläsningen trots reaktionerna som kommit de senaste dagarna.

– Den här föreläsningen har varit planerad sedan länge. Vi tycker att alla riksdagspartier ska få komma hit och prata om hur de arbetar med politisk kommunikation. Då är det ganska orimligt att utesluta ett av partierna, säger Monica Nilsson Löfgren, prefekt på JMG och lägger till:

– Vi ska ju rusta eleverna för den politiska verklighet de kommer ut i.

Namninsamling samlade fler än 500

Föreläsningen med namnet ”Så tänker en partistrateg med Richard Jomshof (SD)” är en del av en serie föreläsningar där Göteborgs universitet bjudit in representanter för de svenska riksdagspartierna för att föreläsa om politisk kommunikation. Men en namninsamling som protesterar mot Göteborgs universitet har den senaste tiden samlat över 500 namn, bland dem många akademiker på universitet runtom i Sverige, inklusive Göteborg.

Samtidigt växte en motreaktion fram. Statsvetaren Anders Sundell startade ”Upprop mot uppropet mot Richard Jomshof”, eftersom han tycker att studenterna kan ha nytta av föreläsningen.

”Att bjuda in företrädare för riksdagspartierna för att prata om politisk kommunikation är inte att ”låta dem utbilda studenter.” Richard Jomshof kommer som representant för ett politiskt parti; som studieobjekt, inte lärare”, skriver Anders Sundell.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.