Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadsarkitekt Björn Siesjö får problem när han försöker ta sig in i en butik i centrala Göteborg. Foto: SVT

Här testar stadsarkitekten att köra rullstol i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

– Mycket snack och lite verkstad!

Det är rullstolsburne Anders Westgerds dom över Göteborgs tillgänglighetsanpassning för funktionshindrade. Stadsarkitekt Björn Siesjö ger försiktigt medhåll efter att själv ha testat att ta sig fram med rullstol:

– Det kunde ha varit mer verkstad. Och det snackas ganska mycket, ja.

I klippet ovan kan du se hur det gick när stadsarkitekten provade på att köra rullstol i Göteborgs innerstad.

Stadsarkitekten provade på att köra rullstol i centrala Göteborg under måndagen. Han kämpade väl, men hade efter rundturen fått både blodvite och ömma muskler. Syftet med rundturen var att en av dem som beslutar om det framtida stadsrummet ska få rörelsehindrades perspektiv.

Färden gick över knagglig gatsten, där de båda rullstolarna ofta tvingades ut i gatan av reklamskyltar, byggställningar eller elsparkcyklar.

– Det finns ju släta stenar som ger en annan yta, konstaterade Björn Siesjö medan han försökte parera de värsta ojämnheterna.

Utmaningar

Av Anders Westgerd, som är vd på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, fick han utmaningen att försöka ta sig in i en butik. Denna hade en brant ramp över tröskeln – men dörren saknade knapp för dörröppnare. En annan butik har en tio centimeter hög entré.

– Kunskapen och förståelsen är för dålig. Det handlar om att skapa ett inkluderande och schysst samhälle, tycker Anders Westgerd, som hamnade i rullstol efter att ha brutit nacken i samband med en skidolycka 1995.

Olika intressen

Björn Siesjö håller med om mycket – men inte allt.

– Eftersom det finns en massa olika intressen i staden som behöver kunna mötas måste vi designa staden för alla göteborgare. Och vi har inte obegränsat med pengar. Då får man göra det man kan, säger han.

Anders Westgerd vet att många uppfattar det han säger som gnäll.

– Många frågor ses som att vi är gnälliga. Men istället för att lägga oss ner då vrider vi upp gnället till max! säger han bestämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.