Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Govik, Kustbevakningen. Foto: SVT

Här tömmer de tusentals liter popcorn i havet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 150 personer från tre länder, nio fartyg – och 3 000 liter popcorn. Så såg förutsättningarna ut för årets miljöräddningsövning i Lysekil.

– Det är otroligt viktigt att vi övar på det här sättet, säger kustbevakaren William Govik.

Se hur popcorn används för att öva – i klippet ovan.

Under två dagar hade Kustbevakningen från Norge, Danmark och Sverige samlats i Lysekil. Årligen övar man för att stärka det nordiska samarbetet vid en eventuell miljökatastrof, som ett oljeutsläpp.

– Vi övar på många nivåer men en del är kommunikationen, vad vi kallar olika saker och hur vi pratar med varandra, säger kustbevakaren William Govik.

Danskt fartyg skickades till Nord stream

Årets övning sammanfaller med sabotaget mot Nord stream i Östersjön. Därför tvingades ett dansk fartyg att lämna övningen i Lysekil. Men händelsen i Östersjön är ett exempel på när myndigheter från olika länder behöver arbeta tillsammans. Ett annat sådant exempel är branden på Almirante Storni utanför Vinga.

– Mindre utsläpp av olja klarar vi oftast av själva. Men vid större händelser begär vi hjälp. Därför är det viktigt att öva tillsammans, säger Manuel Dahlberg, övningsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer